tisdag 19 mars 2013

Sichuan Ma Po Tofu

För några veckor sedan var jag i Peking och hälsade på min kompis Elisabet. Vi hann med att gå på tre matlagningskurser som hölls i en av Hutongerna som finns kvar. Man får lära sig laga några rätter och äter sedan lunch tillsammans. Sichuanmat är ju lite starkare kinamat och kryddas med deras underbara peppar från distriktet med samma namn. Den har en helt egen starkhet och smak. Biter man i ett korn blir man som bedövad i munnen en stund. Man kan antingen ha några malda korn i maten eller ha pepparkornen i oljan i början, ta bort kornen och bara använda den smaksatta oljan. Vi gjorde både och. Först lagade vi tofu med fläskfärs som blev riktigt god. Restem kommer snart...



Som alltid när man lagar kinamat ska man hacka och förbereda alla ingredienser innan man startar. När man väl börjar går allt ganska snabbt och då hinner man inte hacka och mäta. Det blir dessutom roligare att laga.




söndag 17 mars 2013

Tapas på några minuter

Hade ätit en ganska regäl lunch och var inte superhungrig till middag men det var ju lördag kväll så något gott ville jag fixa. Det blev lite av varje, som gick snabbt att få till. Gott och alltid trevligt med lite plock.  

Hade kex hemma som passad bra till en kantarellstuvning och tapenad. Kokade sparris i lätt saltat vatten, smälte en klick smör över och toppade med färdig köpt inlagd fetaost.
På ett stort fat la jag upp parmaskinka, stark ölkorv, stekt Haloumi i kuber, inlagda grönsaker, kronärtskocka och ruccola.
Det funkar ju med massa annat också. Bara att ta vad man hittar i kylen. Hummus hade varit gott till också, det får bli till nästa gång.
Dipper kan man ju göra hur många som helst till olika sorters bröd. Tapenaden jag gjorde är hur enkel som helst.

1 burk urkärnade svarta oliver
2 vitlöksklyftor
2 msk citronsaft
1 sardellfile
1/2 dl olivolja
1/2 röd chili
2 tsk soltorkad tomatpeste
Kör allt i en bra mixer eller passera med en mixerstav. Späd med lite vatten om den blir för torr.
eller...
Fredagsmys!!

måndag 22 oktober 2012

Trattkantarellravioli med Sherrysås

Mina föräldrar skulle komma på söndagslunch och jag var alldeles tom i huvet på vad jag skulle laga. Något med svamp var förståds givet med vad. Bestämde mig till slut för ravioli. Hade faktiskt Ricottaost hemma så det bidrog säkert till valet. Fyllde raviolin med en mix av köttfärs, svamp. ost och lite pesto. Sparade lite av röran och gjorde en gräddsås med smak av lite scherry. Inte så svårt men det blir ju onekligen några moment man kan tycka är besvärlig men han man tid är det värt att testa.

La upp raviolin på talrikar med lite salladsmix i mitten, ringlade olivolja över och riven parmesanost på toppen.
Pastadegen vilar och röran är klar.
 Kavlade ut plattor med kavel, stansade ut ringar med ett kakmått.
 Penslade ägg på ena plattan och tryckte på den med fyllningen.

söndag 21 oktober 2012

Smultron och Mandelglass i Krusbärssoppa

Nu i höstmörkret kan det vara mysigt att minnas alla goda efterätter det blev i somras. Aldrig har jag plockat så mycket smultron som i somras. Det blev smultronglass, smultronpannacotta, smultronmuffins och massa annat. Här blev det smultronglass och mandelglass serverat i en krusbärssoppa. Fräsht och gott efter en middag.


Lyxit att ösa smultron på glassen.

Receptet

lördag 20 oktober 2012

Maränger Maränger Maränger

När jag gör glass eller bearnesås blir det alltid massa vita över och då passar jag ofta på att göra maränger. Inte för att jag ska ha det till något speciellt utan bara för att göra något av vitan. Maränger är perfekt att bara ta en till kaffet eller göra en maffig swiss av till efterätt. Ibland gör jag bara vita naturella, kanske med lite vaniljsocker i och ibland har jag i choklad och mandel. Testa själva blir urgott. Jag gillar marängerna krispiga och torra så det tar en stund i ugnen.

Hackad och riven mörk choklad
 Maränger med mandelmjöl.
Vita naturella med vaniljsocker.
Receptet

Surdegsbröd med Polish och vetekli

Gott bröd till Höstgrytan och så kul att baka när surdegen är i gång och så pigg. Här bakade jag ett med polish, lite gäst och surdeg. Som mjöl blev det vetemjöl special och vetekli, jäste länge och svalt så det blev smakrikt och luftigt.



Röd Thaicurry med kyckling

Var lite sugen på Asiatiskt så det blev Thai för jag hade currypasta och coccosmjölk hemma. Ofta när man äter Thaimat ute tycker jag det blir lite för vattnigt. Jag gillar när såsen är krämig och smakrik och lite chilistark. Det hela beror ju på hur länge man kokar curryn. Jag hade limeblad och curryblad hemma i frysen och det gav en extra kick som jag kan rekomendera. Det bästa är om bladen är frysta och det kan man nog få tag på i asiatiska affärer. Ett gott Jasminris är ett måste till.

Receptet

Mustig Höstgryta

Nu när det är riktig höst och det blir så där rått och kyligt passar det ju så perfekt med en mustig gryta. En underskattad rätt man lagar för sällan. Det är ju så enkelt, tar bara lite tid i grytan men man kan ju laga extra mycket och frysa in. Grytor blir ju också bäst dagen efter och som bjudmat är det ju praktiskt när man kan förbereda middagen dagen innan. Listan på ingredienser ser lång ut men det är ju bara att mäta upp och slänga i, inte så många inveklade moment. Jag tog ett vin jag hade öppnat men man ska nog gärna välja ett mustigt vin för att smaken ska gå igenom. Det jag hade var Cafe Cultur, ett Pinotage från Sydafrika som även är super att dricka till. Och tänk jag hade massa trattisar i men det går ju bra med hela champinjoner också.

Alla godsaker fräser i grytan innan vinet hälldes på.


tisdag 16 oktober 2012

Kycklingrullad med Trattkantareller och Tomatrisotto

Ännu en rätt med kantareller. Jag smörstekte trattisarna med mycket vitlök tillsammans med timjan och persilja. Fyllde  urbenade kycklinglår med svampen och en bit fetaost, rullade ihop och satte i en trästicka. Till rulladerna blev det risotto med krossad tomat och rött vin. Blev gott ihop men man kan ju koka potatis eller ris och ha till köttet i stället.


måndag 15 oktober 2012

Tournedos med Trattkantareller och Polenta

Ville lyxa till fredagkvällen lite med en enkel köttbit och goda tillbehör. Smörstekte kantareller, glaserade smålök och lagade en polenta med soltorkad tomatpasta. Gott, enkelt och gott med polenta.
Uppskattades av sonen i alla fall.

Går ju bra med vilken annan svamp som helst. 
Kan ju mixa med shitake, ostronskivling, champinjoner eller vad som finns att få tag på.

Receptet:

Vit Kladdkaka med Chokladganache

Det var faktiskt ett misslyckat expriment från början. Jag hade nog tänkt att den skulle bli högre och  snyggare. Kakan kom ur ugnen sned och platt. För att rädda kakan och för att dölja den fula ovansidan gjorde jag en ganache av mörk god Lindhchoklad och det blev faktiskt riktigt lyckat.
En mäktig, dryg kaloribomb, perfekt för kalas eller buffe. Enkel att göra och praktisk att ha färdig i god tid.


Receptet

fredag 12 oktober 2012

Trattkantarell -Raggmunk med Fläsk och Lingon

Husman är ju alltid gott så varför inte mixa i lite trattkantareller. Nu börjar jag bli lite tjatig med alla svamprecept men det kan inte hjälpas. Finns ju massa rätter man kan piffa upp med svamp. Raggmunk gör man ju alldeles för sällan, många tycker det är för bökigt men det är det ju inte. Kanske kan byta ut mjölet mot dinkelmjöl för att få det lite nyttigare. Får prova det nästa gång. Det enda som blir svårt att komma ifrån är ju smöret. Att steka i olja blir inte riktigt samma sak men det går säkert.


3 ägg
1 1/2 dl mjöl
3 dl mjölk
4 potatisar
1 lök
2 dl förvälld svamp
1 pk sidfläsk
salt cayenne peppar, paprikapulver
lingon

Rör ihop äggen med mjölet. När smeten är jämn, blanda i mjölken.
Hacka löken fint.
Stek löken och hackad svamp i lite smör. Blanda ner i äggsmeten.
Skala och riv potatisen grovt och blanda i smeten.
Stek raggmunken i en panna med smör. Skälp upp ca 1 dl smet i mitten av panna. Potatisen lägger sig först i mitten. När den stelnat något peta ut potatisen, löken och svampblandningen jämt över raggmunken. Stek gyllenbrun på båda sidor.
Strimla fläsket och stek knaprigt.
Servera raggmunkarna med sallad, lingon och fläskstimlor.

Västerbottenpaj med Löjrom och Räkor

Västerbottenpaj är ju så himla gott. Man måste ju inte bara baka den till kräftskivan utan funkar perfekt som lunch med en god sallad till eller på buffebordet. Det goda med denna är att den blir så hög och fluffig tack vare alla ägg. 


Pajdegen:
150 g smör
4 dl vetemjöl
1 dl fullkornsmjöl
1 dl riven västerbotten
svartpeppar
1 msk kallt vatten

Fyllningen:
6 äggullor
6 äggvitor
400 g finriven västerbottenost
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1-2 krm cayennepeppar
2 msk vetemjöl

löjrom
räkor
creme fraish
dill
citron

Börja med pajdegen. Mixa allt  i en mixer eller för hand i en skål.
Låt degen vila minst en halvtimme.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten och grädda i ca 10 minuter.
Rör ihop allt till fyllningen utom äggvitorna. Vispa dom till hårt skum i en separat skål.
Vänd försiktigt ner vitorna i resten av fyllningen och häll den i pajskalet.
Grädda i ca 40-50 minuter. Skakar man lite på pajen och den skvalpar för mycket i mitten får den vara inne lite längre.
Garnera med löjrom, räkor, creme fraish, dill och citron på pajen eller servera vid sidan i skålar. Men fint blir det att lägga allt på pajen.

Fylld Paprika med Svamp och Bulgur

En enkel och nyttig vardagsrätt. Paprikorna fylldes med skogssvamp och nyttig bulgur. Bara att fylla, sätta på locket och skjuts in i ugnen. Lite sallad och middagen är klar.


4 stora eller 8 mindre röda paprikor
3oo g köttfärs
1 ägg
1 gul lök
1 dl bulgur
1 dl förvälld svamp
1 dl riven ost
salt peppar
1 msk kalvfond

Skär av ett lock på paprikan och se till att den ligger stadigt.
Koka bulgur i dubbel mängd vatten och 1 tsk kalvfond.
Stek löken och svampen i 1 msk smör.
Blanda alla ingredienser, fyll paprikan och sätt på locket.
Laga i ugnen på 200 gr i ca 30 minuter och paprikorna fått fin färg.
Servera med en god sallad och dressing.

Svampsmörgås med Rotsaker

Hade två kompisar på middag och ville testa något nytt. Blev gott och spännande med smörstekt svamp och rotsaker på en skiva rostat bröd. Nästa gång blir det på surdeg för äntligen har jag kommit igång med mitt brödbakande igen. Fick inte till surdegen i somras men nu mår den hur bra som helst.

1 rotselleri
2 palsternackor
1 bit kålrot
2 dl förvälld skogssvamp
4 skivor bröd
smör
salt och peppar
färsk timjan

1 dl creme fraish
1 tsk soltorkad tomat creme

Baka rotsellerin och kålroten i ugnen i ca 1 tiumme i 170 gr.
Låt svalna lite innan de skärs i små gämna tärningar.
Skär palsternackan i lika små tärningar och koka i lätt saltat vatten i ca 5 minuter.
Rosta brödskivorna och smöra något.
Smörstek rotsakerna i en panna och lägg i svampen på slutet.
Krydda med salt, peppar och färsk timjan.

Rör ihop lite creme fraish med soltorkad tomatcreme och lägg en klick på toppen.


Karre i ugn med Mos och Sky

Denna rätt är så otroligt enkel och får ändå fantastiska smaker att man tror inte det är sant. Tog inte mer än 2 minuter, jag överdriver inte, att förbereda. Ett gott lent potatismos tog några minuter till men blev ljuvligt till. Mina två killar åt upp allt så det blev inga rester denna gång. Snyft.

800 g fläskkare
1 morrot
1 palsternacka
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 lagerblad
4 dl rödvin
salt peppar franska örter

Det enda som man behöver göra är att lägga en bit karre i en gryta med lock som går att ha i ugnen.
Krydda med salt, peppar och lite örter.
Skär morrot, palsternacka, lök vitlök grovt och lägg runt köttet.
Ha i lagerblad och vin.
Stäng locket.
Laga nu i ugnen på 150 gr i ca 5 timmar. Det var allt. Nu kan man lugnt ägna sig åt annat.

Lagom till middag laga potatismos.
Koka potatis.
Mosa potaisen med 2 msk smör och 3 dl varm mjölk och krydda emd salt och peppar.
Vispa med elvisp eller pressa moset genom en sil för att moset ska bli maximalt lent.

Köttet blir fantastiskt mört att det nästan går att äta med sked.
Lägg köttet i folie i väntan på servering.
Sila bort rotsakerna.
Red av skyn med lite majzenamjöl och krydda om det behövs.
Lägg up med rotsakerna eller andra grönsaker på en spegel av skyn och en regäl klick mos.
Mums.

Macaronipudding med Trattkantareller

Skogarna har varit fyllda av alla goda svampar och jag har plockat massor. Förvällt och torkat för hela årets behov. Jag kan ju inte bara laga soppa och förättsmackor utan man får hitta på nya spännande rätter med svamp. En vardagmiddag piffades upp med trattkantareller. Vanlig hederlig macaronipudding kändes lite lyxig. Pröva själva ni som har trattisar i frysen.

 4 port

4 dl macaroner
1 gul lök
1 pk bacon, skinka eller sidfläsk
2,5 dl förvälld svamp eller 1/2 dl torkad
4 ägg
4 dl mjölk
salt, peppar och riven muskot (om man gillar det)
2 dl riven ost

Koka macaronerna.
Fräs den hackade löken i 1 msk smör, lägg åt sidan.
Stek trattisarna i lite smör om det behövs.
Stek baconet eller sidfläsket om du valt det.
Blanda ner allt i macaronerna i en smörad ugnsfast form.
Vispa ihop äggen med mjölken och krydda.
Häll blandningen över macaronerna och toppa med osten.
Grädda i ca 25-30 minuter.
Servera med sallad om man gillar det.


Rensade trattisar efter en skogsprommis. 

tisdag 25 september 2012

Hemlagad Glass Grundrecept Glassmaskin

I somras firade jag och min man 25 årig bröllopsdag och då fick jag en glassmaskin som jag önskat mig så länge och den har gått varm. Kanske inte det nyttigaste men så fantastiskt gott. Jag har testat glass med polkagrissmak, lakrids, smultron, blåbär, choklad och Marianne mm. Det tog lite tid att hitta ett bra grundrecept och inte helt lätt att få glassen perfekt trots alla recept på bloggar mm. Inte för söt eller isig men till slut har jag fastnat för ett efter lite modifieringar. Ska testa mer med yogurt och sorbeer också lite senare.
Har man ingen glassmaskin ska man nog ta ett annat recept, det kan vi ta vid senare tillfälle.




4 dl mjölk
2 dl grädde
5 äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker eller 1/2 delad stång
1 gelatinblad

smaker
1 dl krossad polkagris
1 dl krossad marianne
1 dl krossad Turkisk peppar
100 g smält mörk choklad och 3 msk grädde
1/2 dl hackad färsk mynta
1 dl mixade blåbär

Mät upp grädden och mjölken i en kastrull och värm tills den skjuder och inte kokar. Lägg gelatinet i blöt.
Vispa äggulorna och sockret till vitt skum i en skål. Häll över den varma mjölkblandningen, rör ihop och häll tillbaka i kastrullen. Fortsätt skjud på medelvärme tills det tjocknar. Kokar det, stelnar äggen och smeten blir klumpig och äggig, så håll ordentlig koll. Lägg i gelatinbladet och låt det smälta.
Har du vaniljstång, dela den och skjud med i blandningen.
Ställ glasskrämen i kylen. 
Kör sedan glassen i maskinen. Har man smaksättning hällen man i det i slutet när glassen nästan är klar. Vill man ha en slät chokladglass har man i chokladen samtidigt med gelatinet och låta det smälta ner i glassmeten.
Glassen blir så god att den kan njutas bara som den är utan såser och tillbehör.

måndag 24 september 2012

Upp och Nervänd Äppelkaka

Äpplena liggen på gräset och bara ruttnar bort och det är ju så sorgligt. Jag har skivat äpplen och lagt i frysen för ett senare tillfälle och gjort chutney. Ville testa göra en paj med äpplena i botten och kakan ovanpå som man vänder på när den kommer ut ur ugnen. Blev knäckig och god med nygjord vaniljglass till.

Receptet

4-6 äpplen beroende på stl
3-4 msk smör
1/2 dl brun farin

2 1/2 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
3 tsk kanel
75 g smör
1 1/4 dl filmjölk

Smält smör i en ugnssäker stekpanna. Strö i farinsockret och låt det smälta men inte brännas. Det ska lukta karamell men inte brännt. Ta bort pannan och lägg i de skalade skivade äpplena i ett snyggt mönster.
Lägg allt till kakadegen i en mixer eller en bunke utom filmjölken. Blanda väl och mixa. Vänd i filmjölken och bred kaksmeten jämt över äpplena, kan vara lite knepigt men det rinner ju ut lite i ugnen och behöver inte vara perfekt.

Grädda kakan i ca 20 - 30 minuter.
Vänta ca 30 sekunder innen du vänder kakan men inte för länge för då fastnar kakan i stekpannan. Det äpplen som fastnar får man lappa i så kakan blir fin. Gott med vaniljglass, kesella eller vaniljvisp.

Kardemummakaka

Bakade snabbt en kaka i morse med nystött kardemumma och pärlsocker på toppen.
Kändes lite gammeldags och himla gott. Värt att bakas och gott till en kopp kaffe eller te.

Receptet

3 frukostägg
2 dl socker
4 dl mjöl
200 g smör
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 msk kardemumma
1 dl mjölk
pärlsocker
kanel och kardemumma på toppen

Sätt ugnen på 175. Smöra och bröa en form.
Vispa socker och ägg vitt och pösigt.
Blanda i resten av alla ingredienser utom pärlsockret och rör försiktigt tills smeten är jämn. Häll smeten i formen och strö pärlsockret, kanel och kardemumma över kakan.
Grädda i ca 30 minuter.

Blogtips

Hade tänkt att man skulle slippa scrolla genom alla recept utan klicka sig dit om man är intresserad. Det blir ju lite mindre text, men jag vet inte hur man gör. La texten på en egen page och länkade dit men man kan max ha 20 st. Ska ta reda på hur man gör och tar gärna emot tips om någon vet.

Blandsvampaj med Gorgonzola

Det har ju varit en fantastisk svampsäsong och det blir ju härligt att laga massa goda rätter med soppar, kantareller, trattisar och blandsvamp. Själv kan jag inte så särskilt många sorter men det var inga problem att fylla korgen i alla fall. Oftast blir det svampsmörgås till förätt och goda såser till kött och pasta men här gjorde jag en liten paj man kan ha som förätt, varmrätt med sallad eller på buffebordet. Gorgonzola i pajskalet och som creme i botten av pajskalet. Själva svampen smörstekte jag och hade ovanpå bara som den var.

Receptet

Pajskalet
150 g smör
4 dl mjöl
1 msk vatten
50 g gorgonzola
1/2 tsk salt
1 tsk svartpeppar

3-4 dl blandsvamp (förvälld)
2 msk smör

Ost creme
50 g gorgonzola
1 dl kesella eller crem fraish

Blanda allt till pajskalet och låt degen vila i kylen ca 1 timme.
Mixa ostkrämen i en mixer med en stav eller bara rör ihop det med en gaffel.
Tryck ut pajdegen i en pajform eller form med löstagbar botten.
Grädda i ca 10 minuter i 200* tills den fått fin färg. Pajen ska inte gräddas något mera.
Under tiden smörstek svampen. Låt pajskalet svalna.
Bred ut cremen på botten och häll på svampen varm, ljummen eller kall.
Servera med en sallad på ruccola, spenat och lite finstrimlad fännkål. Som dressing kanske en vinegrette med soltorkad tomat creme för att få en lite tomatig sting. Blev riktigt gott.

Blåbärspaj

Här är ett recept jag lovat dela med mig av. Enklare kan det inte bli. Man behöver inte ens kladda med degen, inte heller vänta på att den ska vila i kylen en timme. Här bakade jag med blåbär jag har i frysen sedan i somras men det går ju bra med vilken frukt som helst. Man får bara tänka på att olika frukter har olika mycket vätska. Till blåbären strör jag över lite socker blandat med potatismjäl för att binda vätskan men det behövs ju inte till all frukt.


onsdag 15 augusti 2012

Sommarens Grillfavorit

Som alla somrar går tiden alldeles för fort. Men massor av mysiga middagar med vänner har det blivit och många grillkvällar. Vissa somrar är det lax som gäller på grillen och andra har det serverats helgrillade köttbitar och ibland kan det vara svårt att komma på nya varianter men allt blir ju gott på grillen. 
En helg i juni var vi i Östhammar på besök hos vänner och jag såg ett recept på helgrillat högrev. Receptet glömde jag men hittade på ett eget som blev uppskattat och jag har lovat dela med mig av hur jag gjorde. Perfekt om man är många och man vill förbereda innan och vara säker på att köttet är mört och vällagat. Tillbehören kan man ju variera hur mycket som helst. Matiga sallader med potatis och pasta, såser, röror och goda dressingar, ja allt passar. Och otroligt enkelt.
Köttet lagas länge i ugnen, svalnar och sedan grillar man på köttet med en god glace.


Fläskarre och högrev som jag skar upp vid bordet.


Högrev som packas in i folie med en färdig kryddrub.

tisdag 12 juni 2012

Sommartårta

Den här bakade jag till min mammas födelsedag. Så himla synd att jag inte fotade när biten som skurits togs bort för det blir så fina bitar. Man lägger ihop tårtan som en spiral från mitten så ränderna går åt motsatta hållet mot hur man det bruka. Ett enkelt och festligt sätt att baka en tårta. Ett lager färsak jordgubbar eller annan frukt nu i sommar blir det nog nästa gång. Perfekt till Midsommar.

Reseptet

Ångad fisk med Klibbris

Min dotter Maria har samma matintresse som jag och blev också förälskad i maten när hon reste runt i Laos med sin pojkvän. Jag var där för några år sedan men var aldrig på någon matlagningskurs. Det var Maria och där lärde hon sig denna fantastiska fiskrätt. Kan ju vara svårt att hitta bananblad hemma i Sverige men det kanske går med smörpapper, folie eller varför inte vinblad men det finns ju så mycket importerat från Asien nu för tiden och bladet ger ju en viss smak och gör det extra saftigt. Det häftiga med smaken på det här receptet är dillen tillsammans med allt det andra. Kan också lagas med kycklingfile som också är mör i konsistensen. Ska testa att lägga på grillen om någon vecka när jag kommit till landet.


 Otroligt vackra små knyten jag ska försöka förklara hur man viker.


Klibbris låter ju inte så gott men det heter ju Sticky rice och är urgott och passar så bra till.


Man kokar inte riset utan det ska ångas i bambukorgar. Har man inte det kan man ju lägga papper eller en tunn duk i en sil och ånga i en kastull. Vattnet ska koka ordentligt med locket på.


Jag köpte de här små söta korgarna när jag var i Laos som man alltid fick riset serverat i och det passade ju perfekt när Maria lagade Laosmiddag till oss.

Recepten

måndag 11 juni 2012

Kycklingris med soja

Det här är en otroligt enkel rätt som jag gör ibland. Man behöver bara en gryta så är hela middagen klar. Har gjort en annan variant förut men denna är nog ännu enklare och lite annan smak. Det enda man gör är att steka upp kyckling, lök och grönsaker i grytan, i med riset, krydda och hälla på vatten.
Sedan puttar det tills det är klart. 


Receptet

Bananabread

När man har lite gamla bananer hemma som inte ser så roliga ut att äta är det perfekt att baka en banankaka. Jag har alltid varit lite skeptisk för jag tycker banansmak lätt tar över men gjorde ett recept som blev bra och kakan otroligt saftig.  Blandade i kryddor och hackad mörk choklad men tänk på att bananerna måste vara väldigt mogna, nästan helt svarta.


måndag 4 juni 2012

Smörgåstårta med Kallskuret och Ost

När min mamma fyllde år firade jag henne med ett litet kalas bland vänner. Jag gjorde en smörgåstårta, gräddtårta lite och annat gott. Ville göra smörgåstårtan lite annorlunda med skinka, ost och inte ha så mycket bröd som jag brukar. Gjorde en skinkmousse för att få höjden och bara 2 lager bröd. Kanske ett kul alternativ i studentider.


Man kan ju garnera med vilket kallskuret man vill men jag hade parma, bresola, salami och getost med fikonmarmelad och rostade valnötter. En mogen brie fick också vara med tillsammans med ruccola, basilica och lite riven parmesan. 

Indisk Dhal

I Malaysia hade vi en Indisk favoritkrog, Khaana Peena, som vi gick till lite då och då.  En rätt som vi alltid beställde var Dhal Maharani, lagad med svarta delade linser och svarta bönor. Obeskrivligt god. Lärde mig rätten av Sujata på en av hennes kurser och det blev ganska likt. God att ha som dipp eller tillbehör till vilken middag som helst eller varför inte till grillningen i sommar. Går bra att frysa och ta fram och hetta upp.

Receptet

Andra indiska rätter på bloggen:
Indiskt saffranris
Butter chicken