Recept BriocherHär är receptet enl. boken men jag har kanske förenklat beskrivningen lite. Lite väk krånglig i boken.

3 stora rumsvarma ägg
15g jäst
3 msk 37 vatten
1 tsk socker
230g vetemjöl
2 tsk socker
11/2 tsk salt
170g kallt smör

Det här är ett traditionellt sätt att baka briocher på. Har inte testat bakmaskin men det kanske blir lika bra. Återkommer om det.
Först ska man mäta upp mjölet i en en bunke. Blanda jäst, vatten och 1 tsk socker i en skål och rör tills jästen löst sig. Gör en urgröpning i mjölet och lägg i äggen. Ha också i salt och 2 tsk socker och jästblandningen. Blanda väl, det kommer vara kladdigt. Nu ska man göra degen elastisk och det är inte helt lätt när den är så lös.
Lägg degen på mjölat bord, kanske du har en bakmatta, jag har en gammal Tupperware. Vik, knåda och dra ut  degen med en degskrapa en bra stund. Degen ska bli elastisk.Det kan ta 5-8 minuter. Ta i lite mer mjöl och det känns omöjligt, max 4 msk.
Nu ska smöret sakta i.
Knåda smöret både med handen och med en bakpinne eller kavel. Banka slå och knåda. Smöret ska vara mjukt men fortfarande kallt. Lägg smöret påsidan på bakbordet.
Blanda i smör i små mängde i taget, 1 msk. Vik och knåda igen om och om igen tills allt smör sugits upp av degen.
Om degen blir för varm och oljig, sätt in den i kylen en stund.
Degen är klar när den känns elastisk och fluffig.
Nu ska degen jäsa tre gånger sin stl. Lägg degen i en stor bunke som får plats i en plastpåse. Gäsningen tar ca 5 -6 timmar. Är det för varmt inne ställ degen i kylen emellan åt.
Nu ska degen stötas. Lägg den på mjölat bord. Forma en rektangel och vik båda sidot mot mitten, gör om samma sak en gång till. Lägg tillbaka i bunken och jäs i 2 timmar eller mer. Degen får inte bli för varm.
Nu ska den bli dubbelt så stor.
Baka försiktigt ut briocherna i väl smorda portionsformar.(eller som jag gjorde)  Gör ett hål i mitten, rulla droppformade bolla och tryck ner i hålet. Nu ska dom bli dubbelt så stora igen.
Pensla försiktigt på toppen och på briochens sidor. Inte för mycket. Gör om samma procedur en gång till.
Gräddda i mitten av ugnen i ca 15 minuter i 250*.
Så gjorde jag mina briocher.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar