Recept Ångad Fisk med Klibbris

Väldigt typisk Laosrätt som heter Mok Pa.

300 g vit fiskfile
1 msk blötlagt klibbris (Lägg 30 minuter i vatten)
1 rågad msk hackad dill
3 salladslökar
1/2 tsk salt
1 chili, beror på hur starkt man vill ha det
3 limeblad, finns kanske torkade i asiatiska affärer
3 scharlottenlökar
6 Thai basilicablad
1 tsk fisksås
4 bananblad

För att göra själva kryddblandningen behöver man en mortel. Blir inte samma sak med en mixer men får väl gå om man inte har en mortel.
Krossa först riskornen i morteln.
Lägg i salladslöken, chilin, limebladen och salt och mosa till en pasta.
Och sedan dillen, basilican, scharlottenlöken och mosa en stund till.
Sist ska fisksåsen i för sältan.
Blanda kryddpastan med fisken skuren i stora bitar.
Värm bladen över gaslåga eller i 150* ugn så de blir lite mjuka.
Lägg fisk för 1 person i mitten. Bladen ska vara en stor rektangulär ruta.
Vik långsidorna ihop mitt över fisken.
Ta sedan mitten på kortsidan och vik mot mitten. De flikar som blir av hörnen viker man omlott på varje sida. Gör lika på båda kortsidor. Stick i en sticka och fäst paketet. Klipp av allt överflödigt blad ett par cm ovanför stickan.
Eller varför inte dra ihop knytet på mitten och fästa med ett snöre.

Ånga i en sil i ca 20 minuter. Tar man kyckling kanske närmare 30.

Riset:

Ska vara ett klibbris med extra gluten som ska sköljas noga och blötläggas i minst 6 timmar innan det ångas. Över natten eller dagen går ju det också.
Lägg sedan riset i en bambukorg eller en sil med ett tunnt tyg och ånga tills riset är mjukt och klibbigt. ca 40 minuter.

300 g ris till 4 personer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar