Recept smörgåstårta

Som brröd köpte jag ett paket formbröd med fibrer och en skivad kavring. Men det går ju med vad som helst.
Börja med att skära bort alla kanter på bröden och fyll botten av en form med kavringen. Jag hade en fyrkantig (30 cm x 30 cm)  men det funkar med vad som helst. Men för att moussen ska bli snygg i kanterna behöver man en form.

Skinkmousse
400 g rökt skinka
1 purjolök
7 gelatinblad
4 dl grädde
2 äggvitor
2 äggulor
2 msk grovkorning stark söt senap
2 msk hackad basilica, kan ha gröslök men jag ville ha en Italiensk toutch.
salt, peppar

Förväll löken i lite smör.
Hacka skinkan fint men kör den inte i mixer.
Rör ihop äggulor, senap, skinkan och purjon.
Blötlägg gelatinet.
Vispa grädde och äggvitan var för sig.
Ta ett par msk av grädden och värm upp i en kastull och smält ner gelatinet.
Blanda först ner grädden, gelatinet i skinkmixen och vänd sedan försiktigt ner äggvitan.
Häll 2/3 av moussen på kavringen och skaka lite så det blir jämnt.
Lägg på det ljusa brödet och toppa med resten av moussen Ställ i kylen att stelna.
Det är ju alltid gott att göra klart hit dagen innan, praktiskt också
Till servering är det bara att garnera med allt kallskuret man vill ha.
Man kan ju alltid garnera kanterna med något grönt men jag tyckte det blev ok att se skinkmoussen.
Ringla gärna god olivolja över bresolan. Melon till parma skulle också blivigt gott men jag fick inte plats. Vill man att tårtan ska bli högre är det bara att öka på receptet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar