Degen till Chauzhou Fun Guo:
150g majzena
150g vetestärkelse
150g kallt vatten
OBS. Mängden vatten är en träningssak. Konsistensen ska bli som gräddig mjölk. Svår att beskriva men man får testa sig fram. Som sagt en träningssak.
Kokande vatten kanske lika mycket som det kalla.
Börja med att blanda mjölerna och det kalla vattnet väl i en skå, till gräddmjölk konsistensen. Häll i det kokande vattnet kanske 1/2 dl i taget samtidigt som man rör kraftigt. Nu ska det bli en genomskinlig deg, ganska kladdig. Konsistensen är svår att beskriva men det ska bli en klump i skålen. Ta i kokande vatten tills den känns lagom. Häll ut degen på en skärbräda med majzenamjöl. Det är bäst att inte göra för mycket deg i taget för den får inte torka.
Rulla degen till en lång orm och dela i små bitar. Rulla små kulor och kavla lika som de andra jag gjort tidigare. Kavlas ut mot kanterna men låt mitten bli lite tjockare, går lätt sönder annars.
Demolänk på olika varianter av dumplingvikninngar av Andrea Nguyen
Demolänk på olika varianter av dumplingvikninngar av Andrea Nguyen
Lägg fyllningen i mitten och kläm ihop med små fina veck. Mycket lättare att fästa ihop än de andra jag gjort på vetemjöl. Det blir extra deg i toppen som man skär av så det blir en rak kant. Eller gör som länken ovan.
Kina är stort och alla verkar göra sina fyllningar beroende på region. Gör man egna kan man ju välja exakt vad som helst. Den vi fick lära oss tycker jag faktiskt inte ens är värt att ta med här, inte särskilt god.
Laborera och fantisera själva. Den fyllning vi lärde oss i Peking skulle jag nog hellre ta. Se här.
Har man kött får man laga dom lite längre. Veg- 5 min. Kött- 10-12 min.
Ska ångas i rikligt med vatten och koka med lock. Antingen på ett fat i en kastrull med galler i botten så dumplingsen inte står i vatten eller om man hittar bambusteamers.
Siu Mai var enklare. Man gör inte skalen själv utan köper färdiga som ska finnas i Asiatiska affärer hemma.
Fyllningen var god men jag tar bort en hel del fett. Onödigt och onyttigt.
Jag har länge varit skeptisk till Dumplings för jag vet inte riktigt vad de innehåller. Misstänker att de slänger i lite av varje. Ofta tycker jag jag känner en bismak jag tror är innälver av olika slag. Gör man dumplings själv kan man välja det man sånt man tycker om.
Gillar även de jag beställer här i Hong Kong nu men jag tar bara de jag vet (eller tror jag vet) vad de innehåller.
Oftast finns inte menyer på engelska utan man får peka och gå runt och snoka under lock och i stem-lådor. Funkar bra.
300g Fint hackad fläskköt,t Karre eller bog Kan ta grovt malen färs.
300g råa hela räkor
2 msk majzenamjöl
salt, socker, peppar
1 vitlöksklyfta presad
1 msk riven pepparrot
1/2 dl hackad koriander
Garnera med små korn av röd stenbitsrom på toppen.
De sista 3 ingredienseran la jag till själv, tyckte det behövdes. Kocken la i 150g ister men det tar jag bort.
I en mixer med degvisp mixa köttet och hälften av räkorna i ca 3 minuter. Det ska bli kletigt. Ha i 2 isbitar.
Häll i ca 2 msk vatten och mixa ytterligare 3 minuter. Lägg i resten av räkorna och mixa 2 minuter till. Krydda och fyll dumplingskalen. Garnera och laga i steamer i ca 12 minuter.
Deassa går bra att frysas. Kul att ta fram som drinktilltugg.
Misströsta inte.
Lycka till!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar