lördag 26 februari 2011

3 x Brulé

En klassiker i tre smaker. Jag har små miniformar som blir lite för små om man bara serverar en. Här gjorde jag vanilj, kardemumma och kaffe.

Man börjar göra en stor grundsats, delar sedan upp den i tre och smaksätter. Här går ju också att variera i det oändliga. ( choklad, apelsin, arrak, ingefära, kola, saffran. coccos....)

Grundrecept:
6 äggulor
3 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl sockersocker
2 vaniljstänger
4 msk råsocker

smaker:
1 shot espressokaffe eller 2 msk starkt nescaffe
2 tsk kardemumma
Den tredje var bara grundsatsen med vanilj.

Sätt ugnen på 150* utan varmluft.
Värm grädd-mjölken i en kastrull tillsammans med hälften av sockret. Skär ett snitt i vaniljen och lägg i. Koka 2 minuter under omrörning. Tag kastrullen från värmen och låt stå till det svalnat. Skrapa ur fröna ur vaniljstängerna och blanda med grädd-mjölken. Ta bort själva stängerna.
Vispa ägg och resternade sockret tills det blir vitt och pösigt. Häll på grädd-mjölken.
Dela nu upp smeten i 3 lika delar och smaksätt två stcken med kardemumma rep. kaffe eller vad du nu vill ha. Häll upp i formar och ställ i en långpanna. Nu ska formarna stå till hälften upp i vatten. För att det inte ska skvimpa vatten i formarna häller jag på kokhett vatten när långpannan redan står till hälften i ugnen. Kan vara trixigt att balansera annars.
Grädda i nedre delen i ca 15-20 minuter tills smeten stannat. Längre tid om man har större formar.
Låt formarna svalna i kylen.
Inför servering; Strö ett tunnt lager råsocker över brulén och bränn av med gasolbrännare tills sockret smält till en krispig gyllenbrun karamell.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar