En klassiker i tre smaker. Jag har små miniformar som blir lite för små om man bara serverar en. Här gjorde jag vanilj, kardemumma och kaffe.
Grundrecept:
6 äggulor
3 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl sockersocker
2 vaniljstänger
4 msk råsocker
smaker:
1 shot espressokaffe eller 2 msk starkt nescaffe
2 tsk kardemumma
Den tredje var bara grundsatsen med vanilj.
Sätt ugnen på 150* utan varmluft.
Värm grädd-mjölken i en kastrull tillsammans med hälften av sockret. Skär ett snitt i vaniljen och lägg i. Koka 2 minuter under omrörning. Tag kastrullen från värmen och låt stå till det svalnat. Skrapa ur fröna ur vaniljstängerna och blanda med grädd-mjölken. Ta bort själva stängerna.
Vispa ägg och resternade sockret tills det blir vitt och pösigt. Häll på grädd-mjölken.
Dela nu upp smeten i 3 lika delar och smaksätt två stcken med kardemumma rep. kaffe eller vad du nu vill ha. Häll upp i formar och ställ i en långpanna. Nu ska formarna stå till hälften upp i vatten. För att det inte ska skvimpa vatten i formarna häller jag på kokhett vatten när långpannan redan står till hälften i ugnen. Kan vara trixigt att balansera annars.
Grädda i nedre delen i ca 15-20 minuter tills smeten stannat. Längre tid om man har större formar.
Låt formarna svalna i kylen.
Inför servering; Strö ett tunnt lager råsocker över brulén och bränn av med gasolbrännare tills sockret smält till en krispig gyllenbrun karamell.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar