måndag 27 februari 2012

Foccacia

Bjöd vänninor på lunch förra veckan efter en tuff Mahjongturnering. Till pastalunchen blev det foccaciabröd jag fyllde med ost, tomater, oliver och rosmarin mm. Ett enkelt bröd man lätt gör festligt med vad man hittar i kylen. Godast nybakat och gott att doppa i en god olivolja och lite balsamic vinäger. Degen ska vara ganska kladdig, går absolut inte att knåda med händerna. Blir ett lätt och luftigt bröd.


25 g gäst
4 dl vatten
1/4 dl olivolja
1 tsk salt
6 dl vetemjöl
flicgsalt
olivolja
svarta oliver
soltorkade tomater
färsk rosmarin
fetaost

Lös upp gästen i 37* vatten. blanda i oljan och saltet. Ha i mjölet lite i sänder och rör ordentligt. Blanda i så mycket mjöl att det fortfarande är kladdigt. Kan vara lite mindre eller mer.
Låt gäsa till dubbel storlek i en täckt plastlåda.
Häll ut degen på en mjölad plåt. Dra ut degen till en stor platta lika stor som plåten. Låt den gäsa igen i ca 30 minuter. Tryck ut gropar med ett finger i degen. Ringla över olivolja och tryck ner oliver, tomater, osten och annat gott du vill ha med i brödet. God salami eller kronärtskocka blir också gott. Strö över lite flingsalt och grädda i 200* i ca 8 - 10 minuter tills det får lite gyllene färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar