tisdag 2 mars 2010

Basbröd

Ett vanligt ljustbröd jag ofta gör, startar jag på kvällen.



Blanda 100 g surdeg som stått framme och bubblat till sig.
200 g ljummet vatten
150g vetemjöl
50g fint rågmjöl
3 g jäst för att få lite extra fart.

Låt startdegen stå framme på varm plats i en plastlåda med lock till nästa morgon.

Nu har den bubblat ordentligt och locket har kanske poppat av.
Blanda i en hushållsassistent starten med:
600g ljummet vatten
700g vetemjöl ibland behövs mer
50g fullkorsmjöl av vete
20g salt (ha i på slutet)

Låt degen gå i 8-10 min på låg hastighet. Häll i 20g havssalt och låt degen gå ytterligare 3-5 min lite sabbare. Det är ok att den ar lite kladdig och inte släpper helt från kanterna men den får inte vara lös. Ha i mer mjöl om degen är för lös. Tycker den är bra när den är som lite kladdigt tuggummi.
Man kan alltså inte knåda degen för hand tills degen känns smidig som det står i de flesta bakböcker. Ja det går, men tar väldigt lång tid och man blir trött i armarna.
Degen måste arbetas rejält för att glutentrådar ska bildas.

Skrapa ner degen med lite mjölade händer i en stor inoljad plastlåda med lock. Jag har en enkel rektangulär låda som inte är så hög. Degen kan jäsa bra och det är lätt att hälla ut degen och forma limpor sedan.
Nu ska degen jäsa i ca 3 timmar beroende på rumstemperaturen. Här i Malaysia är det ju alltid ca 26-28 inne så det jäser helt fantastiskt. Nästan för fort. Efter en timme viker man degen från sidorna sammanlagt 4 gånger. Sida till sida, uppifrån och nerifrån. Solklart? Det ska bli en spänd deg med en slät fin yta. Man ska trycka ut lite luft försiktigt efter man vikt ihop degen.
Efter 30 min gör man om samma sak.
Nu ska den vila en timme till. Degen ska vara minst dubbelt så stor. Det kan ta ca 3 timmar.
Stjälp upp degen på en mjölad yta. Dela degen i 3 limpor eller två stora. Vik ihop den på mitten eller fös in kanterna inunder limpan så ytan blir slät och har fin spänst. Man kan också jäsa i korgar.

Låt limporna vila 30-60 min till på bakplåtspapper. Jag brukar vika upp kanten av pappret mellan limporna och lägga dom lite tätt ihop så dom får stöd av varandra. (som på bilden men lättare med papper)Man vill ju gärna att dom ska gäsa uppåt och inte på bredden. Det är dags att sätta på ugnen på 275gr med en plåt inne. Jag har ännu ingen baksten men det går ganska bra ändå. Skär några snygga snitt i bröden med en vass kniv.

Lägg limporna försiktigt på den heta plåten och spraya lite vatten på bröden och i ugnen. Efter 5 min sätter man ner temp till 200* och öppnar ugnsluckan så lite av fukten släpps ut och gräddar bröden i 25 min till eller till de nått ca 95*.

Ta ut bröden och lägg dom på ett galler att svalna. Täck inte det varma brödet med en handduk då försvinner den krispiga härliga ytan. Fövara sedan helst brödet på en skärbräda med den öppna ytan neråt och täck med handduk efter det kallnat.

Om jag har mycket bröd vi inte hinner äta upp skivar jag det och lägger i frysen. Lägger man ett helt bröd i frysen är det gott att först tina brödet sedan pensla ytan med vatten och grädda det i ugnen några minuter på 175*. Går utmärkt att rosta. Annars är ju surdeg otroligt gott att äta även efter några dagar. Tunna skivor med ost. Eller bara bryta tjocka bitar doppa i kryddad olivolja och äta till en varm god soppa. Mums!

1 kommentar: