onsdag 23 februari 2011

Biscotti

Biscottis ser ju väldigt festliga ut och är otroligt enkla att göra. Receptet varieras oändligt. Bara att använda fantasin. Mera mandelsmak, olika nötter, choklad, kaffe, arrak, apelsin elle olika färger. Varför inte matcha skorpan till en jordgubbsefterätt och färga den röd? I detta receptet har jag bara haft i bittermandelolja och olika sortes nötter.
ca 30 st

5 dl mjöl
2 1/2 dl mixade nötter
2 dl socker
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
4 ägg
6 droppar bittermandel olja

Sätt ugnen på 175 *.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Knäck i äggen och droppa i oljan, blanda väl. Smeten ska vara ganska kladdig.
Forma 4 långa smala stränger av smeten på ett bakplåtspapper. Dom flyter ut lite i ugnen så de får inte ligga för tätt.
Grädda i ca 12-15 minuter till de får en svag gyllene färg. Sätt ner ugnen på 100* Skär längderna med en vass kniv på tvären så smala som möjligt. Lägg upp skorporna platt på en plåt, kan behövas 2 st. Detta måste man göra direkt så längderna inte blir hårda och spricker.
Torka skorporna i ugnen när den svalnat. Det ska inte bli mer färg på skorporna. Det kan ta upp till en timme. Snabbare med varmluftsugn. Passa bara värmen.
Mumsigt att ha till en dessert eller till kaffet. Då är det inte fel att doppa biscottin i ett litet glas mandellikör.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar