tisdag 22 februari 2011

Mango mousse med biscotti

Att göra mousse med fruktsmaker på italiensk maräng kan vara lite svårt om man inte provat några gånger. Alla kanske inte har en termometer heller. Men det går bra att göra mousse utan temperaturer och sockerlag. Man kan vispa vitan till hårt skum med sockret och få en god mousse ändå. Marängmassan blir inte lika hårt och krämig men helt ok. Prova!
Vill man ha andra fruktsmaker byter man bara ut purén till den man vill ha. Tänk bara på om den är sockrad eller inte. I receptet är den inte sötad.

6 port.

2 1/2 dl mangopuré
3 gelatinblad

2 äggvitor
1 1/2 dl socker

3 dl vispgrädde

Jag har hittat ett ställe här i Kuala Lumpur där man kan köpa färdiga frukpuréer. Men man kan lätt göra egna. Bara att köra fruktköttet i en mixer. Passera genom en sil till en fin puré.

Ta hälften av fruktpurén och värm i en kastrull. Ska bara bli varm inte koka. Lägg gelatinbladen i kallt vattten tills de känns mjuka.
Smält bladen i den varma purén och rör tills du inte känner några klumpar alls.
Häll den varma purén i den kalla så svalnar den fortare.

Vispa vitorna till hårt skum. Lägg i sockret lite i taget och fortsätt vispa tills det känns hårt och blivit lite blank. Vill du inte träna musklerna ta en elvisp.

Vispa grädden tills den känns lagom hård, tills det bildas toppar.

Blanda alla tre skålarna tillsammans genom att vända smeterna med en slev. Så försiktigt som möjligt bara tills det är helt blandat.
Nu kan man göra på lite olika sätt.
Lägga allt i en stor skål, låta det stelna i kylen minst 4 timmar och sedan skeda upp moussen. Eller i portionsskålar som bilden och stelan i kylen.
Vill man lägga upp moussen på tallrikar kan man fylla skålar som man först täckt med plastfolie. Ställ in skålarn i frysen minst 2 timmar och skälp upp dom när dom fortfarande är frysta.
Då kan man garnera med färsk frukt, kakor cremer mm.
Jag investerade i mjuka gummi formar, sådana man kan ha i ugnen. Dom är det bara att fylla, frysa och trycka ur. Lätt som en plätt.
Skålar räker absolut. Gott och festligt med en Biscotti till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar