I höstas hälsade jag på min goda väninna Carina på Phuket där hon och hennes familj har ett fint hus. Hon vet hur intresserad jag är av mat och bokade in oss på två kurser. Gulliga henne. En Thai dam, Pat, har kurser i sitt stora utekök. Kul, trevligt och gott. Vi gjorde bl.a en smarrig grön kycklingcurry.
Byttan framme till höger.
Stort välorganiserat kök med tjejer som hjälpte till.
4 port:
400 g kycklingfilé
2 msk grön currypasta
2 1/2 dl aubergin gärna mini, skuren i bitar
4 dl coccosmjölk
1 dl coccosgrädde
1 dl thaibasilica
6 limeblad
1 msk socker
2 msk fisksås
tunnt skivad chili
Som alltid i Asiatisk matlagning görs det mesta jobbet i förväg. Man mäter upp alla ingredienser och skär allt i lagom bitar och river sönder bladen, sedan sätter man i gång.
Lägg pastan i en het gryta och häll på coccosgrädden. Låt det koka tills du ser lite av oljan separera. Rör hela tiden.
Lägg i kycklingen, limebladen och puttra ett par minuter. Lägg i auberginen och häll på mjölken. Koka nu tills auberginen känns mjuk. Krydda med fisksåsen, socker och basilican. Ta i lite fisksås i taget och smaka av. Den är ju själva sältan i rätten.
Garnera med chilin. Gott med jasminris till.
Oftast serverar eller beställer man fler rätter när man äter Thai, men en vanlig middag funkar det med en.
Vi fick också recept på att göra egen pasta. Bara att passera till en slät massa:
15 gröna chilis
3 msk scharlottenlökar
1 msk hackad vitlök
1 msk hackad galangal
1 msk hackad citrongräs
1/2 msk hackat limeblad
1 hackad korianderrot(ingen aning om det finns)
5 pepparkorn
1 1/2 msk krossade rostade korianderfrön
1/2 msk cummin
1 msk räkpasta (finns säkert i asiataffärer)
1 tsl salt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar