lördag 26 februari 2011

Parmalindad Snapper med limerisotto och ruccolapesto

Har lagat en del fisk på sistone och här blev en variant. Gömde lite av varje under ett täcke parmaskinka på en filéad bit fisk. Gjorde en pesto men bytte ut basilica mot ruccola. Till det kokade jag en risotto med vin och citron.

4 port:
600g filéad vit fisk
2 mogna tomater
gröna eller svarta oliver eller båda
rosmarin
oregano
4 tunna skivor parmaskinka
olivolja

spenat eller andra gröna blad lätt förvälda i saltat vatten.

pesto:
1 stor näve ruccola
2 msk pinjenötter
1/2 dl riven parmesanost
2 msk citronsaft
olivolja

risotto:
2 dl avorioris
2 scharlottenlökar
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2dl vitt vin
1/2 dl citronsaft
rivet skal av 1/2 citron
1 dl parmesanost
25 g smör

Börja med att lägga ihop fisken. Skiva oliver och tomaterna. Lägg en skiva tomat, lite oliver och en kvist av varje örtkrydda. Linda in fisken i parmaskinkan och se till att endarna kommer under fisken. Lägg på en oljad långpanna eller ugnsform och ställ in i kylen.

Blanda alla ingredienser till peston i en mixer och mixa till en tjock sås. Späd med mer olja och citronsaft om det blir för torrt. Salta och peppra efter smak. Tänk bara på att ruccolan redan är pepprig.
Sätt ugnen på 200*.
När det är ca 30 minuter kvat tills middagen ska serveras är det dags för riset. Hacka löken och mät upp vatten, vin och buljongtärning i en kastrull. Riv osten och mät upp citronsaft, smöret och ha färdigt i en skål.
Koka upp vätskan och håll det hett men inte kokande. Bryn löken lätt i lite olivolja. Lägg i riset och fräs en minut. Häll på vätska så riset täcks. Rör i kastrullen och späd med vattnet så det inte blir torrt. Efter ca 15 minuter och all vätska hälls på ska riset kännas lite hårt men inte rått. Ta bort kastrullen från värmen och blanda i osten, smöret och citron. Rör tills det smält. Risotton ska kannas ganska lös. Just lite rinnig. Känns det för torrt häll på mer vatten. Lägg på locket och låt det stå tills fisken är klar.
Fisken ska nu in i ugnen i ca 4-6 minuter beroende på tjocklek. Då är riset lagom krämigt.
Lägg upp fisken på en bädd av bladen, en klick pesto och citronrisotto.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar