Egentligen heter det "Claypot Chicken Rice" men jag har förenklat rätten lite. En enkel vardagmiddag för hela familjen. Lite sallad kan man väl servera vid sidan men annars finns allt med i grytan.
Det blir mitt bidrag till Kalasgotts matutmaning för mars.
Lycka till i TV4 Mästerkocken.
Totalt kanske det tar det 1½ timme att laga, ikl. marinering och blötläggning av riset. Fast det enda man gör är att skära och marinera annars sköter det sig själv i grytan.
Man kan också ha andra grönsaker om man vill. Byt ut svampen mot kanske aubergin, kinakål, morrot. Eller ta allt. Det viktiga är kryddan "five spice"!
4 port:
4 dl rundkorningt Japanskt eller Koreanskt ris
4 dl vatten (3 + 1 )
2 msk soya
2 msk mörk soya
1½ msk vegetabilisk olja
Köttmarinad:
400g kycklingbröst i tunna skivor
1 msk ostronsås
1 msk soya
½ msk mörk soya
1 tsk sesamolja
1 tsk five spice
1 krm svartpeppar
1 msk vegetabilisk olja
Grönsaksmarinaden:
2 dl Svamp(eller vad man vill ha) blanda vilka som helst.
½ paprika
1 gul lök
1 msk soya
1 msk mörk soya
1 msk olja
1 salladslök till garnering
Börja med att lägga riset i blöt i en skål.(bara häll på vatten så det gott och väl täcker).
Blanda kycklingen med allt till marinaden.
Skär svamp och/eller grönsaker tunnt och blanda med sin marinad.
Låt nu allt stå en timme.
Bryn kycklingen i lite olja i en grillpanna eller stekpanna. Lägg åt sidan
Gör samma sak med grönsakerna.
Häll av vattnet från riset. Koka riset i 3 dl vatten, mörk och ljus soya och oljan i en gryta med lock i 10 minuter, efter uppkok på svag värme. (eller i riskokare)
Riset innan det kokat.
Nu har vattnet kokat in. Lägg köttet och grönsakerna ovanpå riset utan att blanda. Häll över 1 dl vatten och koka ytterligare 10 minuter på svag värme. Det blir gott om man tar bort locket de sista minutrarna. Det kan gärna bli lite brynt i botten.
Garnera med salladslöken och servera direkt ur grytan.
I Asien kokar man i en sorts lergryta med lock. Riskokare funkar också. Har man en järngryta eller en Le Creuset blir det också gott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar