torsdag 8 mars 2012

Enkel nudelsoppa

Min kompis Carina visade mig en otroligt enkel soppa man snabbt slänger ihop på några minuter. Här köper jag färdig BBQ pork på gatan som man lätt kan byta ut mot grillad kyckling. Passar perfekt om hela familjen inte äter middag samtidigt. Man lägger nämligen ihop alla ingredienser i portionsskålar och häller på den kokande buljongen precis innan man äter. Lägger man ihop soppan med nudlarna i förväg blir dom mjuka och trista.

4 port
300-400 g kött, 1/2 grillad kyckling
böngroddar
Gai-lan, Choi-sum, som kan bytas mot broccoli, spenat eller något annat grönt
4 knyten äggnudlar
2 salladslökar
1 knippa färsk koriander
1 l buljong
4 msk rostade sesamfrön
4 tsk sesamolja
1 chili röd eller grön

Dela köttet i mindre bitar.
Skär salladlöken i smala strimlor. rosta sesamfröna i en torr panna. skölj groddarna.
Om man har broccoli eller grönsaker som har lite grova stammar lägger man dom i lätt saltat kokande vatten bara i 2 minuter. Skölj i kallt vatten och skär också dom i mindre bitar.
Koka nudlarna 2 minuter och skölj i kallt vatten. Häll bort vattnet och ringla lite olja över så de inte klibbar ihop.
Knipsa av korianderblad från kvistarna. Hacka chilin fint. Allt görs i förväg.
Jag brukar göra en kycklingbuljong med tärning eller pulver utan MSG men det godaste är naturligtvis att göra en själv men då blir det mer pyssel. Inte nödvändigt till en vardagmiddag.
När det är dags lägger man bara lite nudlar i botten på en lagom stor skål. Lägger på lite groddar, lök, kött och det gröna. Häll på rykande buljong. Garnera med koriander, chili, sesamolja och sesamfrön.
Ät och njut!

Lite överallt kan man köpa fördiglagad anka, kyckling och BBQ pork. Vill man testa göra egen är det inte svårt.

Marinaden
5 msk soja
3 msk mörk soja
5 msk honung
3 msk socker
1/2 dl kinesiskt vin eller sherry
3 msk Hoi Sin sås
1 tsk five spice
1 tsk riven ingefära
4 mosade vitlöksklyftor

Lägg 1 fläskfile i marinaden minst 2 timmar eller gärna över natten. Grilla i 175* ugn i folie i ca 30 minuter. Kyl och skär sedan i tunna skivor.

Här köper jag nudlar. Ett pytteliten affär där dom har färska eller torkade, ägg eller ris- nudlar till soppa eller stir fry. Säljer även färsk vårrulledeg, won-ton deg och rispapper.

Lägg ihop soppan i skålar och häll buljongen över. Strö sesamfrön överst.

1 kommentar:

  1. Hej kul att du kommit igång med bloggandet igen! Du får göra lite rätter som passar min mage, alltså spännande barnmat, haha, kan ju vara en utmaning. Tjejresa till Indien!! Ni är alltid välkomna! Kram

    SvaraRadera