Till nyår fick vi fint besök från Peking och som drinktilltugg innan vi gick ut och åt gjorde jag bl.a smällkarameller av vårrulledeg fyllda med trattkantareller och en sås med sherrysmak. Lite pilligt att göra men värt besväret.
1 pk vårrulledeg
2 dl torkade trattkantareller eller 1/2 l skivad annan svamp
1 gul lök
2 msk kalvfond
1/2 dl kinesiskt vin för matlagning eller sherry
1 gul lök
2 msk kalvfond
1/2 dl kinesiskt vin för matlagning eller sherry
1/2 msk Pearl river soja
1 dl vatten
peppar
1/2 dl grädde
1 tsk majzenamjöl
4 salladslök eller1 purjo
olja till fritering
1 dl vatten
peppar
1/2 dl grädde
1 tsk majzenamjöl
4 salladslök eller1 purjo
olja till fritering
Blötlägg den torkade svampen eller skiva den färska. Hacka löken. Fräs allt i en panna ett par minuter. Krydda med peppar, soja och kalvfond. Späd på med vatten och Sherryn och låt puttra 2-3 minuter.
Sila bort svampen och låt det svalna.
Häll grädden blandat med majzenan i såsen. Koka upp så den tjocknar.
Smaka av med salt och peppar.
Koka purjoblad i lätt saltat vatten i 1 minut så de mjuknar och blir mer hållbara att knyta med.
Skär purjobladen i smala strimlor. Salladslökbladen går bra att knyta som de är.
Sila bort svampen och låt det svalna.
Häll grädden blandat med majzenan i såsen. Koka upp så den tjocknar.
Smaka av med salt och peppar.
Koka purjoblad i lätt saltat vatten i 1 minut så de mjuknar och blir mer hållbara att knyta med.
Skär purjobladen i smala strimlor. Salladslökbladen går bra att knyta som de är.
Lägg lite fyllning i mitten på en vårrulleark.
Rulla ihop och knyt endarna med purjon.
Rulla ihop och knyt endarna med purjon.
Hetta upp olja i en panna med hög kant.
Fritera smällkaramellerna tills de blir gyllenbruna. Lägg dom att rinna av på hushållspapper.
Värm såsen och lägg upp på fat med såsen som en spegen under.
Man kan också göra vanliga vårrullar och ha såsen att doppa i för att göra det enklare.
Eller göra smällkaramellerna lite större och severa som en förrätt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar