måndag 24 september 2012

Blandsvampaj med Gorgonzola

Det har ju varit en fantastisk svampsäsong och det blir ju härligt att laga massa goda rätter med soppar, kantareller, trattisar och blandsvamp. Själv kan jag inte så särskilt många sorter men det var inga problem att fylla korgen i alla fall. Oftast blir det svampsmörgås till förätt och goda såser till kött och pasta men här gjorde jag en liten paj man kan ha som förätt, varmrätt med sallad eller på buffebordet. Gorgonzola i pajskalet och som creme i botten av pajskalet. Själva svampen smörstekte jag och hade ovanpå bara som den var.

Receptet

Pajskalet
150 g smör
4 dl mjöl
1 msk vatten
50 g gorgonzola
1/2 tsk salt
1 tsk svartpeppar

3-4 dl blandsvamp (förvälld)
2 msk smör

Ost creme
50 g gorgonzola
1 dl kesella eller crem fraish

Blanda allt till pajskalet och låt degen vila i kylen ca 1 timme.
Mixa ostkrämen i en mixer med en stav eller bara rör ihop det med en gaffel.
Tryck ut pajdegen i en pajform eller form med löstagbar botten.
Grädda i ca 10 minuter i 200* tills den fått fin färg. Pajen ska inte gräddas något mera.
Under tiden smörstek svampen. Låt pajskalet svalna.
Bred ut cremen på botten och häll på svampen varm, ljummen eller kall.
Servera med en sallad på ruccola, spenat och lite finstrimlad fännkål. Som dressing kanske en vinegrette med soltorkad tomat creme för att få en lite tomatig sting. Blev riktigt gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar