Västerbottenpaj är ju så himla gott. Man måste ju inte bara baka den till kräftskivan utan funkar perfekt som lunch med en god sallad till eller på buffebordet. Det goda med denna är att den blir så hög och fluffig tack vare alla ägg.
Pajdegen:
150 g smör
4 dl vetemjöl
1 dl fullkornsmjöl
1 dl riven västerbotten
svartpeppar
1 msk kallt vatten
Fyllningen:
6 äggullor
6 äggvitor
400 g finriven västerbottenost
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1-2 krm cayennepeppar
2 msk vetemjöl
löjrom
räkor
creme fraish
dill
citron
Börja med pajdegen. Mixa allt i en mixer eller för hand i en skål.
Låt degen vila minst en halvtimme.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten och grädda i ca 10 minuter.
Rör ihop allt till fyllningen utom äggvitorna. Vispa dom till hårt skum i en separat skål.
Vänd försiktigt ner vitorna i resten av fyllningen och häll den i pajskalet.
Grädda i ca 40-50 minuter. Skakar man lite på pajen och den skvalpar för mycket i mitten får den vara inne lite längre.
Garnera med löjrom, räkor, creme fraish, dill och citron på pajen eller servera vid sidan i skålar. Men fint blir det att lägga allt på pajen.
Hej hur många grader på ugnen och var i ugnen?
SvaraRadera