torsdag 24 september 2009

Soppor till Tapas

Ibland pinar jag mina vänner med att bjuda på en enkel middag. Planerar laga 3 eller 4 tapas innan maten men helt plötsligt har de blivit 7 och tom. 8. Jag kan bara inte låta bli att göra några extra. En gång blev det olika soppor, minns inte hur många det blev till slut. Serverade sopporna i små snappsglas med en liten munsbit till.
Här är 3 av dom:


Gazpacho med permesanflarn.
Svampsoppa med gorgonzolaskum.
Broccolisoppa med laxfrikadell.


Kanske inte det allra enklaste men faktiskt bara pyssligt och många moment. Alla soppor går att förbereda och bara värma och hälla upp innan gästerna kommer.

Alla soppor kan man servera som en huvudrätt med lite gott bröd och andra tillbehör. Dubbla så räcker det till 4 pers.

Gazpacho 6p

5 tomater
4 cm tjock skiva gurka
½ liten bit grön paprika
½ vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 tsk vinäger
Salt vitpeppar
1-2 schalottenlök

Garneringen: 2 dl riven färsk permesan/vanlig ost. Halften av varje. Lägg en tsk i högar på ett bakplåtspapper. Baka i ugnen 200 till de fått färg(Går väldigt fort).

Soppan: Skålla tomatena och skär bort skalen, det geleiga och det mesta av kärnorna. Lägg allt till soppan i en blender och mixa till den blir slät. Smaka av med salt och peppar. Ställ in soppan i kylen, måste vara iskall. Häll upp i glas och droppa en droppe olivolja extra, överst i varje glas, toppa med kexet som måste vara lite större än glaset.

Svampsoppan

2½ dl valfri svamp
1 scharlottenlök
4 dl vatten
½ buljongtärning veg eller 1/2 msk kalvfond
½ msk mushrum soy (mörk Kinesisk soja som ger god smak och färg)
1 dl vispgrädde
salt, peppar
1 dl mjölk
1 msk stark gorgonzola

Soppan: Hacka löken och smält den lätt i en kastrull. Innan den fått färg lägg i svampen och låt den puttra kanske 3 min. Häll i resten och låt det koka 2 min. Mixa allt i mixer (jag har stavmixer) smaka av med salt och peppar.

Skummet: Alldeles innan man ska servera soppan värmer man mjölken i en kopp eller skål med kanter. Smält ner osten och vispa superkraftigt eller om du har en kaffeskummare, vispa med den. Lägger i en klick skum på toppen.

Broccolisoppa med laxfrikadell

Frikadellen:
100g laxfile
1 uppvispad eggvita
½ hackad röd chili
2 msk grädde
salt peppar


Mixa laxfile med 1 tsk vatten. Blanda i smått hackad chili, grädden, krydda med 1/2 krm salt och peppar. Vänd sedan försiktigt i äggvitan tills allt är blandat. Hetta upp lätt saltat vatten i en kastrull. Forma med 2 tsk små bollar och lägg sakta ner i det skjudande vattnet. När dom är klara ploppar dom upp till ytan. Ta upp och lägg på fat så lange.


Soppan:
1 stock broccoli
1 msk hackad gräslök
½ scharlottenlök
4 dl vatten
1 dl vitt vin
½ biujongtärning veg
salt peppar

Smält löken i lite vegetabilisk olja. Skär broccolin i små bitar och ta bort det mesta av stammen. Lägg i resten i grytan och koka i ca 15 – 20 min eller till broccolin är helt mjuk. Mixa med stavmixer eller matberedare. Smaka av med salt och peppar. Hit kan man göra i förväg och bara värma upp innan servering.
Häll upp lite soppa i ett shotglas och lägg försiktigt ner frikadellen.
Testa, jag lovar det uppskattas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar