fredag 23 oktober 2009

Kinesmiddag

I onsdags var 1/2 grannfamiljen Wännström på middag och då blev det kinamat. Var på en kurs för några år sedan där vi fick lära oss grunderna. Här är recept på en soja kyckling, boy chok, vitlöksribs, blackpepper Wagyu beef. Godast blir det om man äter helt nylagat och då måste man förbereda allt innan man gör det sista. Skära alla grönsaker, mäta upp alla såser och kryddor i glas och försteka köttet om det går. Innan man ska äta fräser man på allt och tar alltid grönsakerna sist.

Soja kyckling, gott om man lägger till cashewnötter i slutet.

300 g kycklingfile eller bröst
1 äggvita blandat med 1 msk majzenamjöl, salt
1/2 gul paprika
1/2 röd paprika
1 gul lök
2 virlöksklyftor
4 msk Kikkomansoja
1 msk mörk soja
1 msk ostronsås
1 dl vatten
1/2 kycklingbuljongtärning
svartpeppar
2 msk vatten blandat med 1 tsk majzena

Skär och mät upp allt i skålar. Skär och marinera kycklingen i äggblandningen. Förstek kycklingen i het olja tills det fått fin färg. Går att göra klart innan. Vänta med resten


Black pepper beef med champinjoner

250g mört nötkött, utskuren biff, entreqote
5 champinjoner
1 gul lök
1 1/2 msk grovt nystött svartpeppar
1 msk ostronsås
2 msk Kikkoman soja
2 msk kinesisk matlagningsvin eller sherry
2 msk vatten blandat med 1 tsk majzena
Skär och mät upp allt men stek inte biffen i förväg.
Vitlöksmarinerad revben
300 g tunna revben av fläsk hackat i små bitar
4 pressade vitlöksklyftor
3 msk Kikkomansoja
2 msk vegetabilisk olja
2 dl buljong
peppar och salt
Blanda ihop allt utom buljongen och låt det marineras i minst 1 timme.
Stek revbenen i olja utan marinade tills de fått färg. Späd på med marinaden och buljongen och låt det puttra minst 20 min så det bli mört. Späd hela tiden med lite vätska i taget så det inte blir torrt. Gott om det är lite sås kvar.
Revbenen kan göras i färväg och värms upp när det är dags att äta. Garnera med färsk koriander. Jag fick ta bladpersilja för familjen gillar inte koriander.
Vitlöksgrönt
Otroligt enkelt och snabbt men himla gott. Måste wokas precis innan man ska äta.
1/2 l boy chok eller andra gröna blad att woka
4 st fint hackade vitlöksklyftor
3 msk soja
1 msk sesamolja
2 msk veg. olja
Innan själva middagen wokar man rätterna på samma sätt.
Stek lök, vitlök och kött i veg.olja. Tillsätt kryddor och såser. Red av med majzena. Lägg upp på fat och garnera med en kvist korinader.
Koka ris och värm upp revbenen.
Klart!

1 kommentar:

  1. Tack för toppenrecept! Lagade till all 4 rätter i helgen, revbenen gjorde jag dagen innan och värmde i ugnen, men resten blev till att fixa samma dag, lite stressigt då vi hade 13 personer på middag, men det gick!

    SvaraRadera