fredag 16 oktober 2009

Svensk cheesecake

Jag ville göra en svensk cheescake och lingon är ju gott tillsammans med pepparkaka. Jag blandade digestive och pepparkakor i kakbotten och lingon i själva ostkakan. Receptet hittade jag på weben för länge sedan men har ändrat en hel del. Färvånad.


Till en form med löstagbar botten 22 cm behövdes;


ca 15 Digestivekex
ca 20 pepparkakor
100g smör

fyllningen:

250 g Philadelphiaost

1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 dl crem fraish
1 dl vispad grädde
1 dl rårörda lingon
1 gelatinblad

Börja med att mosa kexen med mjukt smör, gärna i mixer. Tryck ut i botten och upp mot kanterna på formen. Ställ i kylen.
Mixa philadelphia osten och creme fraishen i en skål med en elvisp tills det är alldeles slät. Rör i ett ägg i sänder. Blanda i sockret och vispa en minut. Vänd i den vispade grädden med en slev.
Passera lingonen i en sil så du bara har bären kvar men spara puren i en skål, det ska bli gelen till kakan.
Häll i ostmassan i pajformen och klicka ut lingonen lite här och där, rör försiktigt. Packa in formen i folie ordentligt upp på kanterna gärna 2 lager. Ställ formen i en större ugnsäger form eller bakplåt med kanter och häll hett vatten runt om. Se bara till så att det inte läcker in vatten i formen. Baka kakan i 200 i vattenbadet i ca 45 min. Kakan ska dallra lite i mitten och blir godast om den inte blir överkokt.
Låt svalna i 30 min. Ställ den sedan i kylen.

Gelen:
Blötlägg 1 gelatinblad i kallt vatten. Värm lingonpuren och 2 msk vatten i en kastrull. Smält ner gelatinet och låt svalna något. Häll gelen över kakan så det blir ett jämt fint lager. Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar