onsdag 14 oktober 2009

Tomatsoppa

Förra veckan bakade jag bröd efter Martins brödblogg "Pain De Martin"och då passade det bra med en soppa. Soppa är ju som godast en kall höstdag hemma i Sverige men så blir det ju aldrig här i Malaysia, det är bara att laga ändå. Just tomatsoppa blir ju väldigt mycket efter hur tomaterna smakar och här är det inte lätt att hitta goda tomater, solmogna som i Italien blir det aldrig trots klimatet. Jag grillade tomater och röd paprika i ugnen, kryddade med rosmarin så det blev rätt ok.

6 pers

1 röd paprika
5 stora tomater
2 msk olivolja
1 burk tomatpure 170g
1 burk krossade tomater
1 l vaten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 scharlottenlök
2 tsk paprikapulver
1/2 msk socker
2 tsk örtkryddor
1 kvist rosmarin
2 tsk vitvinsvinäger
1/2 fänkålshuvud
1/2 dl grädde
crem fraish
salt, socker,peppar

Det är faktiskt väldigt enkelt att göra. Börja med att rosta tomaterna och paprikan i en het ugn tills de fatt ordentlig färg. Låt dom kallna och hacka under tiden löken, fänkålen. Fräs dom lätt i olivolja i en stor gryta. Skala tomaten och paprikan. Lägg i allt utom salt, peppar, grädden och crem fraishen och koka i ca 30 min. Jag passerade soppan med en mixerstav men man kan ju ocksa sila soppan och mixa bitarna i en matberedare till den blir alldeles slät. Ta bort rosmarinkvisten först.
Häll i grädden och smaka av med salt och peppar. Ringla lite crem fraish i soppskålen utan att blanda eller servera i en skål vi sidan. Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar