tisdag 2 mars 2010

Tips inför brödbaket


Att baka gott matbröd är en hel vetenskap. Jag är en total nybörjare men har hunnit träna en del. En sak är säker man kommer misslyckas många gånger. Få ett platt degit bröd. Men utan misslyckanden lär man sig aldrig. Mycket går på känsla. Mjöler kan vara olika och kräva olika mycket vätska mm. Temperaturer och jästider spelar stor roll.
Men det är otroligt kul och det är en härlig känsla när man tittar in i ugnen och ser hur brödet jäst perfekt. Och doften! För att inte tala om när man sätter tänderna i en ljummen bit bröd men lite Bregott. Ahhhh!

Bara att sätta igång.

Det man absolut behöver är:

Bra digital våg
Hushållsassistent (Huskvarna, Kenwood, KitchenAid)
Plastlåda med lock att jösa i
Glasburk för surdeg

Sedan finns massa andra kul saker som gör det lättare:

Brödjäskorgar
Granitbaksten
Jäsbricka för bagette
Digital termometer
Brödspade mm.

Knådtider och jästider är inte exakta, man måste känna efter om degen känns bra. Men man lär sig med tiden. Här i Malaysia är det ju så varmt inne hela tiden så degarna jäser nästan för fort.

Det är inte helt lätt att få tag på olika sorters mjöl här. Ska bli kul i sommar och pröva mjöler hemma. När degar och leviner ska vila ska det helst vara lite varmt, 25-28*. Man kanske kan hitta en varm plats eller en avstängd ugn.

Surdeg är nyttigt och håller sig gott längre. Äter man GI kost eller bara vill vara hälsosammare är det mycket bättre med surdegsbröd även om det bara är gjort på vete.

Om man hittar ett bra grundrecept på ett bröd kan man lätt blanda i lite kryddor, nötter och frukt om man gillar det.

Ska man blanda i grövre mjölsorter får man tänka på att degen inte behöver arbetas lika länge. Kankse halvera tiden. Man kan också skolla mjölet. Det gör man oftast innan man gör fördegen.


Det bästa sättet är att ta reda på så mycket som möjligt. Det finns många bra brödbloggar.

Se under länkar.
Lycka till!!

1 kommentar:

  1. Karins bröd är det godaste jag ätit!! MUMS!! Jag har tur som har henne som granne..och ibland lånar hon min ugn, så de tdoftar nybakt även inne hos mig.

    SvaraRadera