torsdag 4 mars 2010

Sparrisrisotto med Waguy biff

Idag hade jag lite överskott på sparris hemma och jag var sugen på rosotto. Det lagar jag alldeles för sällan. Blir ju nästan godast hemma. Den ska serveras när den har nått rätt konsistens och det lyckas dom sällan med på krogen. Till den blev det några skivor wagyu biff och en sallad.

Risotto:
4 dl avoroiris
en näve sparris
4 scharlottenlökar
1 msk smör
2 dl vitt vin
7 dl buljong
150 g permesanost

400 g Waguy biff
salt peppar
sallad

Värm upp buljongen i en kastrull, den skall tillsättas het. Skär sparrisen i 2 delar och lägg nederdelen i kokande i vatten. Sila bort vattnet efter 2 minuter och häll på kallt vatten så kokningen avstannar. Toppen kokar jag inte alls men lägg ihop all sparris.
Smält smör i en kastrull. Fräs löken lätt och lägg i riset. Bryn det 2 minuter och häll på lite av buljongen och vinet, så det täcker riset lite drygt. Koka på svag värme och späd med vattnet så det inte torkar ut, ca 30-35 minuter.
Riv osten på det lite grövre järnet.
Gör i ordning en sallad och stek köttet. Det funkar ju även med annat kött men det behövs kanske inte så mycket smak. Bara salt och peppra. Låt risotton vara medelpunkten.
När riset tagit in all vätska men fortfarande är lite löst, stäng av värmen, lägg i osten och sparrisen. Vänd lätt några gånger men inte för mycket. Vänta 3 minuter. Risotton ska vara rejält kladdig men inte flyta ut på talriken. Servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar