Banan och choklad är ju gott ihop så det ville jag testa att göra en mousse med. Nästan samma som med de andra mousserna gjorda med italiens maräng. Sedan smälte jag ner mörk cholkad i crem fraish, apelsinglaserade en bananskiva och serverade med mini jordgubbar och marshmallows.
50g mörk choklad
3 gelatinblad
60g äggvita
120g socker
20g vatten
2 dl vispgrädde
1/2 dl creme fraish
50g mörk choklad
Mosa bananerna och kör i en matberedare tills det blir så slätt som möjligt.
Smält chokladen. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Smält gelatinet och blanda ner det och den smälta chokladen i den mosade bananen.
Mät upp vatten och socker i en kastrull. Det ska nu koka upp till 118*. Vispa under tiden äggvitorna till hårt skum men håll koll på sockerlagen med en termometer.
När lagen nått 118* ringrar du långsamt ner den i äggvitan samtidigt som du vispar. Vispa långsamt tills marängen svalnat. Har du assist eller visp med ställ blir det enklare.
Marängen ska vara ordentligt hård och blank.
Vispa grädden och blanda alla tre blandningarna försiktigt genom att vända smeten med en slev.
Lägg upp i valfria formar ställ i kyl eller frys att stelna.
Mina silikonformar ställer jag i frysen. Annars går det inte att få ur moussen.
Man trycker ut moussen när dom är hårda som glass, låter dom stå i kylen ca 10 minuter före servering.
Tar man skålar man tänkt servera i funkar det med kylen.
Garnera med frukt och creme om du vill.
Cremen gör man enkelt genom att hetta upp creme fraish och sedan låta choklade smälta direkt i. Blir lite god syrligt smak.
Bananskivorna stekte jag i smör, rev apelsinskal och strödde socker över som sedan smälte och gjorde bananen lite karamelliga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar