tisdag 1 mars 2011

Hälleflundra med miso och skaldjursrisotto i örtsky

Hittade en norsk fin hälleflundra i fiskdisken. Jag älskar vit fast fisk utan ben. Fick för mig att jag ville jag testa att baka den i ugnen med japansk miso. Det blev inte så dumt. Prova själva.

4 port:
4 bitar fiskfilé
misopasta
olja
Kikkoman som är mindre salt

sås:
1/2 gul lök
1 msk olja
2 msk hackad salvia
1 msk hackad rosmarin
1/2 msk mejram
1/2 dl matlagningsgrädde

4 dl vatten
1/4 fiskbuljongtärning

risotto:
2 dl avorioris
3 dl vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 dl vitt vin
25g smör
1 dl parmesanost
15 råa räkor
4 pilgrimsmusslor
1/2 dl citronsaft
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1 krm salt

Börja med såsen. Fräs på lök i oljan. Lägg i örterna och häll på buljongen. Låt det puttra på svag värme i 5 min. Mixa med stavmixer. Häll på grädden och smaka av med peppar och salt.

Risotton tar ju ca 30 minuter att koka så man får planera att börja i lagom tid. Godast att äta helt nylagat. Risotton blir snabbt torr.
Skala räkorna och skär dom i mindre bitar. Spara skalet.
Dela pilgrimsmusslorna och lägg tilsammans med 1 pressad vitlöksklyfta oljan och saltet i en skål. Låt det dra medans du mäter upp resten.
Fräs skalen i 1 msk olja i en stekpanna i ca 4 minuter. Häll på vattnet och buljongtärningen, koka 3 minuter. Sila bort skalen och häll buljongen i en kastrull tillsammans med vinet.
Fräs snabbt räkorna och p.musslorna i lite olja. Ställ åt sidan.


Förbered fisken genom att lägga upp bitarna på ett oljat ungsfast fat. Bred på ett tunnt lager misopasta och häll 1 tsk soya på varje bit fisk. Ringla lite olivolja över.
Sätt ugnen på 200*.
När det börjar närma sig middagen börja med riset. Hetta upp buljongen och fräs riset i en kastrull med lite olja. Tar bara 2 minuter. Häll på buljongen så det precis täcker. Späd sedan med den varma buljongen så riset inte blir torrt. Efter 15 minuter och när buljongen är slut, smaka av. Om riset känns lite hårt men inte rått är det klart. Ska kännas lite hårt i mitten. Riset ska gärna vara lite såsigt, är det för torrt häll på lite mer hett vatten.
Tag kastrullen från värmen och lägg i smöret, osten, citronsaften och skaldjuren. Rör om och låt stå.
Ställ in fisken i den varma ugnen och stek i 5 minuter. Beror lite på storleken.
Riset borde vara klart. Hetta upp såsen och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar