Asiatiska efterätter är inte min favorit. Ofta väldigt söta, geléiga och ibland hittar man bönor och majs blandat med glass, is och frukt. En som faktiskt är riktigt god är denna som jag fick recept på när jag var på Thailänds matlagningskurs. Lite lik risgrynsgröt men med coccossmak. Den Malaysiska mangon är oslagbar men man kan ta annan frukt man gillar.
2 dl Asiatiskt klibbris (grötris)
4 dl vatten
2 coccosmjölk
2 msk socker
1 krm salt
mango eller annan frukt
Man tvättar och blötlägger risen i 4-6 timmar. Sila bort vattnet och koka riset med 4 dl vatten i 20 minuter. Ta riset från värmen.
Rör ner sockret och saltet i coccosmjölken tills det löst sig. Häll over riset men spara hälften till servering. Låt stå kallt i 1 timme.
Servera en sked ris med frukt. Häll lite coccosmjölk över.
I thailad ångar man riset i stället för att koka det i vatten. Blir helt ok att koka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar