torsdag 24 februari 2011

Enkel vegetarisk lunchpasta

En dag i januari när sönerna var på besök skulle jag laga en snabb lunch. Tittade i den halvtomma kylen vad som fanns och då blev det en pasta. Allra godast blir pasta om man kokar pasta "al dente" först. Gör en sås, lägger ner den färdigkokta pastan och låter den puttra med någon minut. Då går smakerna in i så gott i pastan. Inte serverar pasta och sås var för sig.
Ska familjen äta olika tiden funkar det ju inte. Pastan måste ju ätas direkt annars sugs all sås in och det blir torrt.
Så här gjorde jag.

Koka pasta för 4. Alltid svårt att beräkna. ca 400g

Koka upp 5 l vatten med 2 msk salt. Koka inte för länge. Smaka en bit av pasta i slutet och ta genast upp pastan när den nästan känns lite för rå men inte vit i mitten. Häll av vattnet i durkslag.

Såsen:
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
8 champinjoner
1/2 normalstor aubergin
ca 10 små broccoliknyten
1 chili
1 msk kalvfond
2 dl grädde
1 msk soya, Pearl river
svartpeppar
grovt riven parmesan
god mustig olivolja

Hacka lök och vitlöken. Skiva svampen och dela broccolin i små miniknyten. Stava auberginen och ringla lite olivolja över. Hacka chilin. Fräs löken i en stekpanna med kanter.
Lägg i svampen, auberginen, chilin och fräs ett par minuter. Låt det bara få lite färg. Och nu broccolin och vitlöken. Vill inte att vitlöken ska stekas, får en lite annan smak. Fräs ett par minuter ytterligare.
Häll på soya, kalvfond och grädden. Peppra efter smak. Jag kryddade med chiliflagor så det fick en god hetta.
Ha nu i den kokta pasta. Späd med grädde bara om det behövs, så det inte blir för torrt.
Lägg upp, strö parmesanost och ringla olivolja över.
Mums.
Kan varieras med andra grönsaker beroende på vad man har hemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar