onsdag 23 februari 2011

Paprika och Tomatsoppa med Fetabulle

När det är så kallt som det tydligen fortfarande är hemma i Sverige är det underbart med en värmande soppa. I julas när vi var hemma i stugan bjöd vi in lite gäster och då blev det soppa till förätt. Då måste man ha ett gott bröd men mina surdegar hemma hade stått för länge. Hmmm då bakade jag en kanelbulledeg fast utan socker och kardemumma. I stället hade jag i vitlök och chilipeppa och som fyllning blev det vad jag hittade i kylen som passade. Rullade, skar upp bullar och garnerade. Det blev rätt kul och gott. Kan man ha till mycket.

förätt 8 pers

Soppan:
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 chilifrukter
1 stor röd paprika
8 stora mogna tomater, gärna på kvist
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk kalvfond
1 kvist rosmarin
salt, peppar
1 dl grädde

Garnering:
knaperstekt bacon (skippa om man vill köra vegetarisk)
2 dl creme fraish eller yogurt mixat med örtkryddor

Sätt ugnen på 225*.
Pensla den hela paprikan och tomaterna med lite olivolja och lägg på en plåt. Grilla i ugnen tills de fått lite färg, ca 10-15 min. Ta ut och låt svalna.

Hacka chilin, löken och vitlöken fint. Bryn i 1 msk olivolja till det fått lite färg i en stor gryta som rymmer minst 3 l. En gyllene färg gör att det blir en god smak på soppan senare.
Skala paprikan, ta bort kärnorna och så mycket som möjligt av skalet på tomaterna. Hacka grovt och lägg i grytan.
Häll på vattnet och resten av alla ingredienserna utom grädden.
Puttra i ca 20 minuter. Låt soppan svalna. Skär baconet i små tärningar, stek tills det blir knaprit och låt rinna av på hushållspapper. Blanda creme fraish med örtkryddor.

Hit kan man förbereda.

Mixa soppan med en stavmixer tills den blir helt slät. Eller kör i omgångar i en matberedare.
Inför serveringen.
Koka upp soppan, ha i grädden och smaka av med salt, peppar och chilikrydda. Jag gjorde soppan lite stark men det gör man som man vill. Servera med bacon och en klick creme fraish.

Bullarna:
5 dl mjölk
100 g smör
50 g jäst
1 tsk salt
1 tsk chilikrydda
2 pressade vitläksklyftor
2 dl fullkornsmjöl av vete eller annat
8 - 10 dl vetemjöl

Fylling:
tomatsås(pastasås),tacosås, pesto, fetaost, hackade soltorkade tomater, oliver, permesanost, västerbotten eller annan smakrik ost, förstekt lök, förvälld spenat, parmaskinka, stekt bacon eller fläsk........

Gör som du bakar kanelbullar men lite annan smak.

Smält smör. Häll på mjölken och värm till 37*. Rör ut jästen.
Lägg i salt, chili och fullkornsmjölet. Blanda. Ha sedan i vetemjölet men inte allt på en gång. Kan behövas lite mer eller mindre. Degen ska kännas ganska kladdig och fastna på handerna. Lättare och snabbare med hushållsmaskin. Pressa i vitlöken i slutet. Lägg degen att jäsa 30-40 minuter i en stor bunke. Täck med plast så den inte torkar.
sätt ugnen på 225* om du stängt av den sedan sist.

Nu till fyllningen. Jag hade tacosås, fetost, soltorkade tomater, inlagd kronärskocka och permesanost. Penslade med ägg och strödde lite oregano på toppen.
När degen jäst färdigt är det bara att kavla ut degen, ha på fyllningen, rulla, skära bullar och lägga i formar.
Pensla, garnera och låt bullarna jäsa till sig ytterligare ca 20-30 minuter. Grädda sedan i ugnen 8-10 minuter tills de fått en fin färg. Hellre lite ljusa än för brända och torra.

Så här serverade jag förätten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar