torsdag 24 februari 2011

Tryffelårta med saffranstryffel på vitcholkad

Till Marias födelsedag innan jul bakade jag denna tårta. Den går inte under GI eller fiberketegorin men den blev god och dryg. Hittade ett recept ur en gammal Allt Om Mat från årgång sent 70-tal. Sedan kan jag ju sällan låta bli att mixtra till det lite. Passar även som julgodis om man skär upp små minirutor i stället.

12-16 bitar

3 ägg
2 dl socker
200g smör
1 tsk vaniljsocker
250 g mörk choklad
3 dl mjöl
1 dl valnötter

saffranstryffeln:
2 dl vispgrädde
200g vit choklad
1 påse saffran

chokladtryffel:
2 dl vispgrädde
100g mörk choklad
Ju godare choklad desto godare tryffel

valnötter till garnering

Sätt ugnen på 200.
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret i en kastrull. Hacka chokladen och smält den försiktigt i smöret. Får inte bli för varmt.
Kläm fast bakplåtspapper i en form med löstagbar botten om du vill ha en tårta, en fyrkantig form om du vill skära upp små rutor.
Hacka nötterna grovt. Blanda ner mjölet, nötterna, smörchokladblandningen och vaniljsockret i äggsmeten och häll allt i formen.
Grädda kakan i ca 12-15 minuter. Den ska dallra i mitten. Hellre lite för kladdig än för torr.
Låt svalna.
Under tiden kan man göra tryffelsmeterna.
Stöt saffranet och lägg ner det i grädden som ska få ett hastigt uppkok. Lägg i den vita chokladen och rör tills den smält i den varma grädden.
Hetta upp grädden till den andra tryffeln i en annan kastrull och låt den mörka chokladen sakta smälta.

Nu är det bara att lägga ihop tårtan. Häll först den vita tryffeln över tårtan och bred ut den gämnt. Ringla den mörka tryffeln gämt överst. Sedan tog jag en vanlig sked och rörde runt lite försiktigt så det blev ett marmorerat mönster. Garnera sedan med hela fina valnötter runt om eller hur du vill. Ska det bli rutor lägg en valnöt på varje.
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar