Vi måste "äta ur" våran frys och då hittade jag en fläskfilé. Hade också fryst färdigriven parmesanost och grönsaker har jag alltid hemma. Piccata är ju gott. Även GI vänligt. Ville inte göra en vanlig Piccata utan blandade i sesam och solros frön i smeten. Bytte ut tomatsåsen mot en typ av vegetarisk mossaka. Gjorde en grönsakssås som jag la mellan lager av aubergin. Lite ost på toppen och sedan gratinerade i ugnen. Grannarna tyckte det luktade gott.
Det är bäst att börja med gratängen som tar lite tid i ugnen. Godast blir det dessutom om den får stå till sig. Inte helt fel att göra den dagen innan.
gratängen
4 port:
2 stora auberginer
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 morötter
1/2 blomkålshuvud
1 chili
2 msk kalvfond
2 dl rödvin
3 msk tomatpuré
1 kvist rosmarin
1 dl parmesanost
1 dl grädde
Sätt ugnen på 175*. Skiva auberginen i cm tjocka skivor. Lägg på en oljad plåt och ringla mer olivolja över.
Ställ in och grilla till de är gyllene.
Riv lök, vitlök, morötter och blomkål grovt och hacka chilin. Bryn allt i en tjockbottnad gryta i lite olja.
När det fått lite färg krydda och häll på vatten, rödvin, fond och tomatpuré. Puttra såsen tills den tjocknat, minst 30 minuter.
Olja en ugnsfast form och varva aubergin med såsen. Lägg lite ost mellan lagren och resten ovanpå. Ringla lite grädde överst och sätt in i ugnen i minst 30 minuter.
500g fläskfilé
2 dl riven parmesanost
1 dl sesamfrön
1/2 dl stötta solrosfrön
1 msk paprikapulver
1 krm chilipulver
1 ägg
4 msk fullkornsmjöl
4 msk olivolja
När det är dags för middag börja med köttet. De är godast att äta nygjorda.
Skär köttet i tjocka skivor. Banka ut dom tills dom är 1/2 cm tjocka.
Blanda osten, fröna, kryddorna med ägget.
Vänd köttet i mjölet, doppa i smeten och lägg i den heta pannan med olja. Sänk värmen något, de får inte bli brända men köttet måste ändå bli genomstekt. ca 3.4 minuter på var sida. Stek resten på samma sätt.
Servera med sallad och den varma gratängen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar