tisdag 22 februari 2011

Svampfylld ravioli

Nu blir det lite trixigare kanske. Men det är värt allt jobb. Några kan tycka att det blir för krångligt när det är fler moment. Men varje del är inte svår. Praktiskt när man har gäster och vill kunna förbereda och inte stå i köket när gästerna kommit.


4 port

Pastan:
2 ägg
2 dl vetemjöl och 2 dl durum
1 msk vatten
1 msk olivolja

Fyllningen:
4 dl svamp champinjon, shitake, blandsvamp etc.
3 st scharlottenlökar
1 msk olivolja
1 kvist färsk timjan
1 msk färsk finhackad salvia
2 dl ricottaost
1/2 dl permesanost
salt, peppar

Såsen:
2 dl tunnt skivad svamp
1 vitlöksklyfta
2 st scharlottenlök
2 msk olivolja
2 msk Kalvfond
1 tsk soja Pearl river
3 dl grädde
salt, peppar
flagad parmesanost
smakrik god olivolja
färska örter till garnering

Börja med pasta. Lägg mjölet i en hög och lägg äggen i mitten. Blanda väl till en fast deg. Blir den för torr droppa i lite vatten. Låt den ligga i kylen att vila.

Under tiden gör man fyllningen. Hacka löken fint. Tärna svampen smått.
Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs lök och svamp ca 4 minuter. Hacka salvian och timjan och lägg i. Puttra ett par minuter till. Låt svalna.
Blanda resten av ingredienserna till fyllningen i en skål tillsammans med svamp och lökhacket. Krydda med salt och peppar om det behövs.

Nu har ju jag en manuell pastamaskin som gör jobbet lite lättare. Har man inte det får man kavla ut degen till stora tunna plattor. Mjöla ordentligt. Jag tar det näst tunnaste på min maskin.
Bäst blir det om plattorna är lika stora. Kanske 20 x 30cm.
Nu lägger man små klickar av fyllningen spridda i raka rader på en platta. Pensla runt om med vatten. Lägg en ny platta ovanpå. Nu gäller det att inte få in luft i raviolipuffarna. Man trycker lite lätt på klicken och sedan runt om så det liksom klistras ihop. Fös ut luften åt kanterna.
Jag hade en pastasporre att skära till raviolin med men det går lika bra med en kniv.
Jag tycker det är helt ok att dom blir lite ogämna och olika stora, då ser man ju att dom är handgjorda.
Gör klart resten på samma sätt. Lägg dom på en mjölad plåt men en handuk över.
Nu till såsen.
Hacka löken, vitlöken och skiva svampen tunnt.
Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs hacket i ca 5 minuter. Sänk värmen och häll i fonden, soyan och grädden. Salta och peppra efter smak.Var försiktig med saltet. Peppra gärna med grovt malen svartpeppar. Låt det puttra ett par minuter.
Hit kan man ju förbereda och göra klart det sista senare.
Koka upp vatten till pastan och salta. Lägg i raviolin i det kokande vattnet en i sänder så de inte klibbar ihop. Dom flyter upp till ytan när dom börjar bli klara. Det tar ca 4-5 minuter beroende på hur tjock pastan är.
Ta upp raviolin med en hålslev. Smaka lite på en så den känns färdig. Det går mycket snabbare med färsk pasta. Lägg upp på talrikar. Häll den puttrande såsen över. Garnera med parmesanost en kvist örter och ringla lite god olivolja över.
Mums.
Blev även mitt bidrag till Kalasgotts tävling.

Soyan jag använder. Ger mörkare färg och kraftigare smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar