Här är en till. Det är en variant på sushi. Lite pilligt är det kanske men kul. Sedan ser det så festligt ut och man kan ju variera i det oändliga. Kanske ha rökt lax eller hackad prosciutto eller pilgrimsmusslor i stället för räkorna.
Går lika bra med fler av en sort.
ca 12 st:
Rispapper
1/2 mango
1 scharlottenlök
1/2 hackad röd chili
1 tsk färsk koriander
10 räkor
1 tsk socker
1 tsk fisksås
1 tsk limejuce
1 tsk wasabi
sushiris:
2 dl japansk ris
4 dl vatten
2 msk japanskt risvinäger
1 msk socker
1 msk mirinvin
1 tsk salt
Starta med riset eftersom det ska kallna.
Skölj riset och sila. Koka riset med vattnet i 5 minuter med locket på sniskan. Sänk värmen till lägsta och laga klart riset med locket på ytterligare 10 minuter.
Lägg riset i en skål att svalna.
Blanda resten och rör tills sockret löst sig. häll över riset och blanda försiktigt med en sked. det får inte bli mosat. Låt stå att kallna.
Hacka allt till fyllningen i samma pyttiga storlek. Blanda socker, fisksås, limejuce och rör tills sockret löst sig. Häll dressingen över fyllningen och blanda.
Blötlägg rispappret, men inte för länge. Det går lätt sönder. Torka med en ren handduk.
Skär 3 cm breda och 12 cm långa remsor av rispappret.
Blöt händerna och forma till rektangulära små limpor. Jag har faktiskt en sushi form där man bara lägger i riset och sedan pressar ett lock på. Lite fusk.
Bred lite wasabi på riset.
Vira rispapper-remsan runt riset så det går omlott. Det ska sticker upp en kant.
Lägg fyllningen på riset. Garnera med en liten korianderkvist.
Servera lite rumsvarma, i alla fall inte kylskåpskalla.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar