tisdag 15 mars 2011

Panerat fläsk med löksås

Det blev helt plötsligt ett besök hem till Sveige för lite renovering av huset. Ville passa på att äta mat jag längtar efter och vanligt hederligt fläsk var så länge sedan. Lagade lite husman åt sönerna till middag. Mammas Fläsk med löksås och kokt potatis. Löksåsen gjorde jag på purjo och fläsket panerade jag lite. Man känner inte av fettet på samma sätt. Är inte bortskämd med alla olika potatissorter så jag köpte faktiskt mandelpotatis.

Gjorde en sallad på romansallad, grön paprika och tunnt skivad fänkål. Pressade citron och ringlade olivolja över. Ska det vara husman så ska det.

4 port:

salt fläsk utan svål, 3-5 skivor/pers
2 stora ägg
1 dl mjöl
1 krm salt, 1 krm peppar
ströbröd

1 purjolök
3 msk smör
2 msk mjöl
1 msk kycklingfond
5 dl mjölk
salt, peppar

potatis

Skiva purjon tunnt. Smält i en msk smör eller olja tills det mjuknar. Lägg åt sidan.
Smält smöret i en kastrull. Lägg i mjölet och låt det fräsa tills det nästan tar färg. Späd med mjölken lite i sänder och vispa till en slät sås. Lägg i purjon och smaksätt med fond, salt och peppar.
Koka potatisen.
Vänd fläsket i mjölet blandat med salt och peppar. Sedan ner i de lätt vispade äggen och sist i ströbrödet. Stek i smör tills gyllenbrunt.
Servera nystekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar