lördag 2 april 2011

Apelsinpaj med chokladbotten

Ingen fyller år och ingen speciell anledning att göra en paj till men jag fick en ide som jag ville prova. Jag får väl bjuda in grannarna på fika. Choklad och apelsin är ju gott ihop så jag testade ytterligare en paj. Som garnering spritsade jag fluffig smörkräm med apelsinsmak. Kaloribomb!

Pajskalet:
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula

Fyllning:
3 ägg
2 dl socker
2 msk mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl grädde
skalet av 2 apelsiner
saften av 1 apelsin
röd och gul karamellfärg (orange)

Fluffig apelsinkräm:
60 g äggvita
120 g socker
20 g vatten
100 g rumsvarmt smör
1/2 dl florsocker
skalet av 1 apelsin

Vispa vitorna till skum i en assistent. (helst) Bekvämt att ha händerna fria.
Koka socker och vatten i en kastrull och när det nått ca 119 ringlar man långsamt ner sockelagen i vitorna under vispning. Vispa på låg hastighet tills det svalnat. Häll i smöret i klickar lite i sänder under fortsatt vispning tills det blandats väl. Ha sist i rivet skal av 1 apelsin och florsockret. Ställ i kylen.

Smöra en pajform och sätt ugnen på 200* .
Blanda allt till skalet och tryck ut i formen upp på kanterna. Ställ i kylen minst 30 minuter.

Vispa ägg och socker tlls det blir fluffigt.
Ha i resten till fyllningen och blanda. Häll i färgen tills smeten blir snyggt apelsinorange. Häll fyllningen i skalet och grädda i 30 minuter.

När pajen svalnat, gärna i kylen, spritsa krämen snyggt ovanpå.

God att göra dagen innan den ska ätas.

Här är en annan variant som blev supersmarrig. Prova den en gång.
I pajdegen bytte jag ut 1 dl mjöl mot 1 dl coccos och 1 dl grovt hackad mörk cholkad. Gott att bita i. Ingen karamellfärg så fyllningen blev gul. Varför inte som Påsktårta!



Här med min höna Hjördis.


2 kommentarer:

  1. WOW! Måste testas. Jag har också haft bakabstinens och experimenterat, igår blev det bullar med alla julsmaker på en gång. äVääldigt goda, mycket bättre än jag tänkt mig, till och med http://knoddochfjant.blogspot.com/

    SvaraRadera