tisdag 3 april 2012

Marias Lammgryta

Jag hade varit borta hela dagen och kom hem till en härligt mustigt doftande lammgryta. Maria hade gått ner till marknaden och handlat lamm, grönsaker och kokat grytan tills köttet blivit så mört att det nästan gick att äta med sked. Till det hade hon kokat ris med lök, paprika och kryddat med kanelstång gurkmeja för att få den gula fina färgen. Mums!

4 pers
600g lammgrytbitar
5 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
2 morrötter
2 stora potatisar
2 st chili
3 tomater
1/2 dl tomatpure
5 dl rödvin
4 msk kalvfond
1 knippe örtkryddor (timjan, rosmarin, mejram)
5 dl vatten
1 kanelstång
salt, peppar

Stek köttet i olja i en gryta med lock. Lägg åt sidan.
Skär grönsakerna i stora bitar.
I samma gryta fräs löken, vitlöken i ett par minuter. Lägg i resten av grönsakerna, kanel, örtkryddorna (ej potatisen) och fräs några minuter till.
Häll på kalvfornd, vatten och vin. Nu ska det koka i minst en timme gärna längre tills köttet känns mört men inte faller sönder. Lägg i potatisen skuren i bitar när det ar ca 15 minuter till grytan ska vara klar.
Ta bort locket om det blir för vattnigt och du vill ha grytan tjockare.
Ha i vatten om det blir för torrt.

Riset
Hacka en lök, 1/2 röd paprika fint och frös i lite olja. Lägg i 3 dl ris och fräs en minut till. Krydda med 1 tsk gurkmeja, 1 kanelstång och 1 buljongtärning. Häll på 5 dl vatten och koka 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar