onsdag 25 april 2012

Kolafylld chokladmuffin med smörkrämfrosting

Muffins för godisälskare. Fyllde dom med en härlig kola som man kan ha till lite vad som helst. Topping till en tårta, fyllning till en fondant eller sås till glass som efterätt. De här bakade jag som minimuffins men man kan göra i vilken storlek man vill. Receptet är ursprungligen Amerikanskt och smeten görs lite annorlunda men blir faktiskt riktigt bra. Mäter upp det mesta i vikt för att få det mer exakt.


ca 12 normalstora

115 g mörk choklad
1 msk vatten
275 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 nypa salt
300 g socker
175 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker

Kolasåsen:
400 g socker
60 g glukos
125 g vatten

125 g grädde
110 g smör
15 g salt

Frosting
80g smör
220g florsocker
1 tsk vaniljsocker
2-4 msk mjölk

Börja med kolasåsen så den hinner kallna.
Mät upp socker, vatten och glukos i en kastrull. Koka upp och låt det bubbla tills det blir 180 exakt.
Ta bort kastrullen från plattan och ha i grädden och smöret. Det bubblar ordentligt men rör tills det svalnat något. Låt det kallna.

Frostingen är enkel att göra.
Rör ihop smör med florsockret. Droppa i mjölken lite i tagen och rör till en slät kräm.

Nu till muffinsen.
Sätt ugnen på 175.
Smält chokladen och vattnet i ett vattenbad.
Sikta mjöl, socker, bakpulver, bikarbonaten och saltet i en stor skål.
Blanda i chokladblandningen, smöret och vaniljpulvret och vispa med en elvisp på medelspeed tills det är ordentligt mixat. Vispa med elvispen i 2 minuter till på hög lspeed. Knäck i ägget och vispa ytterligare 1 minut på samma speed. Gör samma sak med andra ägget.
Fyll formarna till dryga hälften.
Grädd i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
Bred eller spritsa på frostingen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar