torsdag 26 april 2012

Rispapperknyte

Maria och jag har gått på en matlagningskurs här i Hong Kong som elbolaget ordnar. Dom har en massa kurser om målning, sömnad, glasmålning, stickning och en massa annat som vem som helst kan gå på. På matlagningskursen har vi träffat en del turister maider som får lära sig laga mat och såna som vi. Vi lärde oss kinesisk mat men man kan även lära sig västerländsk, thai och indiskt. Massa små tips och goda recept.
Här är ett på en liten snack vi gjorde. Pappret man använder har jag inte sett förut. Tunnt som silkespapper och gjort av rismjöl. Det fylldes med skinkstek, panerades och stektes krispigt.


ca 12 - 15 st

Rispapper eller fillodeg
300 g färsk skinkstek
6 salladslökar
1 knippe färsk koriander
Marinad
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
1/2 tsk ostronsås
1/2 tsk fivespice krydda
1 nypa svartpeppar
1 äggula
1 tsk majzenamjöl

Börja med att skiva köttet så tunnt som möjligt.
Mät upp allt till marinaden i en skål och blanda i köttet.
Låt det marineras i 1 1/2 timme.
Skär under tiden upp löken i småstavar, lika långa som vårrullen/knytet skall bli.
Knipsa av bladen från koriandern.

Man kan lägga ihop knytena i god tid innan de ska friteras och ha i kylen så länge.
Lägg 2 stavar lök, en skiva kött och ett par blad koriander i ena änden, vin in kanterna och rulla ihop.
Gör på samma sätt som med vårrullar.
Har man lyckats få tag på rispapper måsta  man panera knytet i ägg och stöbröd innan de friteras i olja.
Har man fillodeg är det bara att fritera i medelvärme innan de ska ätas. Låt de rinna av på papper.
Har man oljan för het hinner inte köttet lagas innan de är lagom gyllenbruna.
Goda att dippa i worchestersås eller sweetchili.

Så här ser rispappret ut men det går lika bra med fillodeg eller vårrulledeg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar