tisdag 15 maj 2012

Fylld Köttbulle med Tomatbulgur och Tsatsiki

Bulgur, couscous och quinoa i all ära, ibland kan det vara lite torrt och tråkigt. Bara för det är nyttigare än potatis och pasta måste det inte vara trist och smaklöst. En del blir skeptiska bara de hör ordet GI, jag känner några men jag har inte givit upp att övertyga att tillbehöret faktiskt kan vara höjdpunkten på tallriken. Blir lite extra smak av att koka bulgurgrynen i tomat och buljong. Jag har nog lagt ut recept på fyllda köttbullar förut men fyllningarna kan man ju variera till oändlighet och här är ännu en variant med bulgur.


4 per:
Köttbullarna:
300g köttfärs
300g lammfärs
1 ägg
1 msk vatten
1 vitlöksklyfta pressad
salt, peppar
50g fetaost

Blanda allt till färsen, utom osten, och låt stå en halvtimme. Rulla bullar vilken storlek som helst. Jag gjorde stora så en eller kanske 2 st räckte till en person. Peta in en bit fetaost i mitten av bullen. Bryn köttbullarna i 1 msk smör bara tills de får färg. Lägg i ugnsfast form och låt de lagas klart i ugnen(175*) i ca 15 minuter. Lagom att laga bulgurn.

Bulgur:

3 dl bulgur
4 dl vatten
1 burk hackad tomat
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk kalvfond
3 msk olivolja

1/2 grön paprika
1/2 röd paprika
1 röd chli
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl hackade bönor eller sockerärtor
salt peppar

Hacka alla grönsaker fint och bryn i olivolja i ca 5 minuter. Ställ åt sidan.
Koka upp vatten, buljongtärning och de krossade tomaterna i en stor kastrull och häll i bulgurn. Sänk värmen och låt det puttra under lock i ca 15 minuter. Tag av kastrullen och blanda i grönsakerna och olivoljan.
Nu är köttbullarna lagade och lagom att ätas. Servera med en sallad. Jag gjorde en på bayspenat, ruccola, tunnt skivad rödlök och hackad mango. Gott med det söta till alla smaker. Ringla lite olivolja och vitvinsvinäger över salladen eller är den som den är.
Jag la upp maten på tallrikar och pressade bulguren i en lagon stor portionsskål. Vände den upp och ner på talriken. Ser lite festligt ut.
Tsatsikin är ju inte kompliserad. Riv 1/2 gurka grovt och lägg i en sil att droppa av. Ta 3 dl grekisk eller turkisk yogurt och blanda i gurkan, svartpeppar och lite salt. Pressa 1 vitlöksklyfta i och låt det stå gärna en timme eller mer i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar