måndag 24 september 2012

Upp och Nervänd Äppelkaka

Äpplena liggen på gräset och bara ruttnar bort och det är ju så sorgligt. Jag har skivat äpplen och lagt i frysen för ett senare tillfälle och gjort chutney. Ville testa göra en paj med äpplena i botten och kakan ovanpå som man vänder på när den kommer ut ur ugnen. Blev knäckig och god med nygjord vaniljglass till.

Receptet

4-6 äpplen beroende på stl
3-4 msk smör
1/2 dl brun farin

2 1/2 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
3 tsk kanel
75 g smör
1 1/4 dl filmjölk

Smält smör i en ugnssäker stekpanna. Strö i farinsockret och låt det smälta men inte brännas. Det ska lukta karamell men inte brännt. Ta bort pannan och lägg i de skalade skivade äpplena i ett snyggt mönster.
Lägg allt till kakadegen i en mixer eller en bunke utom filmjölken. Blanda väl och mixa. Vänd i filmjölken och bred kaksmeten jämt över äpplena, kan vara lite knepigt men det rinner ju ut lite i ugnen och behöver inte vara perfekt.

Grädda kakan i ca 20 - 30 minuter.
Vänta ca 30 sekunder innen du vänder kakan men inte för länge för då fastnar kakan i stekpannan. Det äpplen som fastnar får man lappa i så kakan blir fin. Gott med vaniljglass, kesella eller vaniljvisp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar