onsdag 17 april 2013

Lyxiga tapas till vardags

En kväll nu i veckan ville jag fixa till en lite mindre middag för lunchen blev lite sen. Tittade vad vi hade hemma och fixade ihop tre tapas som blev riktigt goda. Potatisröstin fick jag inspiration av ur en kokbok Robert fick i present, Öl och vänner, svampmackan och risotton bara snodde jag ihop.

Rösti av råven potatis som stektes i smör. Bara att pressa den rivna potatisen till en kaka i pannan, steker den gyllenbrun på ena sidan innan man vänder den upp och ner på en tallrik, låter den sedan glida tillbaka i pannan och stekas fin på den andra. Lägg en rejäl klick crem fraish, löjrom och sedan fint hackad lök. Kan också garnera med lite dill och citron.

 Nr 2 blev en getostrisotto. Smält 1 liten fint hackad lök i lite olivolja i en panna med hög kant. Lägg i 2 dl ris och rör tills risen blandats väl. Hetta upp 4 1/2 dl buljong och 1 1/2 dl vitt vin och häll på riset i omgångar. Sätt gärna en timer på 17 minuter från det att  man börjar tillsätta vätskan. Ställ åt sidan 3 minuter. Lägg sedan i 3 msk rumsvarmt smör, 1/2 dl fint riven parmesanost och 1 skiva getost. Salt och peppra.
Sist men inte minst gjorde jag små svampmackor. Smörstekte svamp med lite finhackad lök. Kryddade med salt och peppar. Redde av med lite mjöl, spedde på med lite vatten, kalvfond och grädde.  Rostade sedan bara brödskivor, smörade och fördelade svamstuvningen på brödet och garnerade med persilja.
Middagen klar....Jo jusst det vi blandade en liten grön sallad till också.
Passar bra till fredagsmys.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar