torsdag 23 februari 2012

Getostravioli med Rödeta och Päron

Kombinationen är ju oslagbar om man gillar getost. Om inte kan man byta till fetaost. Lite fixigt är det kanske att göra egen ravioli men inte svårt. Dom behöver inte vara perfekta, kanske kul att det syns att dom är handgjorda. Underlättar om man har en pastamaskin men det går ju att kavla med kavel också. Mina kuddar syns inte på bilden tyvärr men dom är inte gämna och snygga.Pastadegen
3 ägg
5 dl mjöl
Blanda ägg och mjöl på en skärbräda eller i en bunke och knåda ihop till en smidig deg. Inte kladdig och inte för hård. Droppa i vatten om degen är för torr. Jag brukar faktiskt ta hälften durumvetemjöl men det är inte ett måste. Låt vila en timme.

Fyllningen:
1 skiva getost
1/2 dl ricottaost
1/2 dl riven parmesanost
1 msk finhackad salladslök eller gräslök
vitpeppar
salt efter smak

Blanda allt till fyllningen.

Valnötsås
2 dl valnötter
2 vitlöksklyftor
1/4 dl parmesanost
2 msk olivolja
2 dl matlagningsgrädde


För att valnötterna inte ska ha en bitter smak förväller man dom i lätt saltat vatten i ca 3 minuter. Torka i en handuk. Blanda allt till såsen i en matberedare. Häll upp i en kastrull till senare.
Koka rödbetorna, skala och skär dom i klyftor.

Kör bitar av pastan i maskinen till långa ca 2 mm tjocka plattor eller kavla för hand. Lägg klickar med fyllning på en platta. Pensla vatten mellan alla klickar. Lägg en platta över, helst lika stor eller större. Pressa ihop plattorna så det inte blir luft i raviolikuddarna. Sporra ut fyrkanter och lägg raviolin på en mjölad skärbräda.

Koka upp saltat vatten. Lägg i raviolin och koka ca 5-8 min och smaka av när de flyter upp till ytan.
Skär päronet i tunna klyftor. Värm upp såsen och häll över pastan. Lägg upp på tallrikar med klyftorna runt om. Strö rostade valnötter och pinjenötter och ringla över lite god olivolja. Några ruccolablad och riven parmesanost blir både gott och snyggt. Funkar bra som förrätt eller varmrätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar