tisdag 19 mars 2013

Surdegsbak

Här i Hong Kong är det inte helt lätt att hitta gott bröd så jag bakar surdegsbröd så ofta jag kan. På vår ärtsoppemiddag i kväll tog jag med lite bröd och fick frågan hur man gör. Jag har ju lagt ut recept och tips förut men det kan vara svårt att hitta dit. Tänkte jag kunde samla ihop länkarna på ett ställe.

 När man ska baka surdegsbröd behöver man bara lite tålamod. Det tar lite tid och man måste träna några gånger innan det blir bra. Mycket går på känsal. Allt spelar roll och det går inte att ge en exakt tid för knådning eller jäsning. Mjölsorten spelar in så som fuktigheten och temperaturen i luften.
Här i HK har vi inte alla bra mjölsoreter och får ta det som finns. Jag handlar mjöl i bakaffären I Love Bake men det finns importerade mjölsorter i de bättre butikerna också. Har man någon som kommer från Sverige kan man alltid be om Manitoba Cream eller mjöl från Saltåkvarn. Det blir skilnad, jag lovar.
Leta på nätet efter bra recept och tips men man ska ta det enkla först innan man börjar exprimentera för mycket. Pain De Martin har tyvärr slutat sin brödblog men hans tips finns fortfarande kvar att läsa www.paindemartin.blogspot.se och han har en ny blog (inte lika bra). www.litemer.paindemartin.se
Alla bakare gör lite olika men här är mina tips och recept.
Tänk på att tider inte är exakt på minuten men känslan kommer med tiden.
Min Surdeg
Basbröd
Levin
Tips
Levinbröd
Sötlimpa
Ge inte upp! Otrolig känsla när man tar en tugga av ett nybakat surdegsbröd med god seg skorpa när man äntligen lyckats.

1 kommentar: