fredag 26 mars 2010

Lasagna med vin

Lasanga finns tusentals recept av och mitt är nog inte så orginellt. Det jag tycker är viktigt är att koka köttfärssåsen ordentligt. Det är nog lätt att man steker köttfärsen, har i tomat, kryddor och nöjer sig med det. Men testa en gång att koka den länge och ha i lite rött vin och färska örtkryddor. Det blir mums. Bara såsen blir gourme tillsammans med lite pasta...eller i lasagnan.


Färdig med ost på toppen.

Såsen
400 g köttfärs
4 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
2 rivna morrötter
1/2 röd paprika
2 dl rött vin
1/2 dl tomatpure
1 burk krossade tomater eller hackade färska
färsk oregano
färsk timjan
salt, peppar, paprika pulver efter smak
olja till stekning
Fräs först lök och vitlök i 2 minuter, lägg sedan i färsen och bryn tills det fått lite färg. Lägg i morrötterna, paprikan och de färska kryddorna(en liten kvist av varje).
Lägg i tomaterna (burk eller färska) och vinet. Nu får det koka långsamt i minst en timme. Blir det torrt, späd på med lite vatten. Det ska bli lite tjockt, tomaten gör att det tjocknar. Krydda efter smak. Såsen är klar. Nu kan den hällas över nykokt pasta eller läggas ihop till en lasagna. Det enda du behöver är vit sås och plattor.
Bechamelsåsen
Smält 2 msk smör i en kastrull. Lägg i 3 msk mjöl och låt det smälta ihop. Späd med lite mjölk i taget(totalt 5 dl). Rör hela tiden så det inte klumpar sig. Salta, peppra och rör i 1 dl riven ost.


Sedan är det bara att varva de tre lagren i en smörad form. Börja och sluta gärna med bechamelsåsen, toppa med riven ost. En del förkokar pastaplattorna och har mindre vit sås men det tycker jag är så bökigt. Laga i ugnen i 200* i ca 30 minuter. Lägg på folie om ytan blir för mörk. Gör en god sallad till. Finns fullkornsplattor skulle jag ta det. Lika gott eller godare och nyttigare. Strö färsk riven permesan över och njut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar