måndag 1 mars 2010

Sötlimpa

Jag har bakat mycket böd på sistone. Det har blivit surdeg och söta limpor bakade med levin. Otroligt kul men lite bökigt. Men det är värt allt pyssel. Jag startade min levin efter Jan Heds bok om bröd. Sedan har jag fått till ett eget recept på min sötlimpa.

För att göra Russinjästen och själva Levinen se separat inlägg.

När jag bakar själva limpan blandar jag
600 g levin
400g ljummet vatten
100 g vetesurdeg
800 g vetemjöl för bröd
200g brödsirap
100 g brun farin
1/2 tsk anis, 1/2 tsk fänkål (valfritt)
20 g salt

och låter degen gå i maskinen på låg hastighet i ca 8 min. Häller i saltet och låter gå 2 min till på lite snabbare fart. Degen ska vara blank och kännas smidig. Drar man i en bit av degen ska det vara som ett mjukt tuggummi och lite kladdig. Lägger degen i en oljad plastlåda med lock. Nu ska den först vila i en timme. Viker sedan ihop degen, först från sida till sida sedan lika med andra sidan. Inga skarvar uppåt. Gör om samma prosedur 30 min senare. Nu får degen vila i en timme till.
Nu borde den vara dubbelt så stor.
Jag häller ut degen på en mjölad bräda. Delar degen i tre lika delar och viker ihop den försiktigt så inte luften går ur. Föser försiktigt in sidorna så det blir en slät fin yta. Ställ limporna att vila 30 - 60 min till på bakplåtspapper. Jag lägger limporna på bakplåtspapper lite tätt ihop så dom får stöd av varandra. Se bara till så det finns papper mellan bröden. Lättare att flytta över dom till plåtar om dom ligger på papper. Trycker man försiktigt på den spända ytan och inbuktningen genast går tillbaka har det jäst färdigt.

Ugnen ska vara uppvärmd till 275* med en plåt inne. Lägg försiktigt limporna på den varma plåten. Spruta lite vatten på ytan och ställ in dom i mitten och sätt en timer på 5 min. Sänk temperturen till 200*. Därefter ska limporna bakas 25 min till eller tills dom känns lätta. Man kan också mäta temperaturen i bröden till ca 95* .
Pensla bröden med lite smält smör så blir dom blanka och fina. Och så goda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar