söndag 2 maj 2010

Kaffe macarones

Dessa vackra macarones dök upp lite här och var på matbloggar och i tidningar. Det ville jag prova. Men det gick inget vidare. Vet inte hur många gånger jag kastade bort fula, knögliga, sprickna eller platta ogämna plättar. Tänkte nästan ge upp. Läste några tips på Tartlette, en fin matblogg med massa gott, och det funkade. Allt berodde på rätt konsistens på smeten. Inte för lös och inte för hård. Det bästa är att först vispa den ganska hård och röra några gånger extra om det behövs. Göra ett litet test och när den flyter ut efter 5 sekunder är den lagom. Här gjorde jag kaffemacarones med chokladfyllning.3 äggvitor
30 g strösocker
200 g florsocker
110 g malen mandel
1 tsk espressopulver eller snabbkaffepulverI en skål mixa florsocker, mandel och kaffepulvret. Vispa i en torr skål äggvitor till hårt skum. Ha i sockret och vispa ytterligare tills den blir riktigt hård. Vänd försiktigt äggvitan i mandel blndningen tilld den är helt jämn. Klicka en klick för testet. Flyter den inte ut rör några ganger till tills den är bra.

Klicka ut lika stora kakor men en tsk på bakplåtspapper, inte för tätt de flyter ut. Eller så kan man spritsa ut rundlar. Låt nu plåten stå i 30-60 minuter. Macaronerna ska torka på ytan så dom inte spricker i ugnen. Grädda sedan i i 160* i ca 5-7 minuter. Låt svalna och lossa från pappret.

Krämen:

Vispa 150 g smör med 2 dl florsocker och 150 g Philadelphiaost till en jämn, fluffig kräm. Smält 100 g mörk choklad och vänd i smörkrämen. Låt svalna tills den stelnat. Spritsa krämen på en macaron och tryck ihop men en annan lika stror.
Hoppas ni har bättre tur än jag. Övning ger färdighet, heter det ju..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar