söndag 2 maj 2010

Pistagemousse med chilichoklad


Pistage är gott och nu när jag kommit igång med att testa och göra mousser ville jag prova det. Här blir det kanske många moment om man vill ha alla detaljer men man kan nöja sig med bara moussen.

6 port

2 dl skalade pistagenötter
1 dl mandelmjölk eller 1 dl mjölk med mandel essence
2 gelatinblad
Värm och smält ner det blötlagda gelatinet. Låt svalna

Italiensk maräng
35 gr äggvita
65 gr socker
10 gr vatten

2 1/2 dl vispgrädde

Vispa äggvitan till hårt skum. Koka socker och vatten till 120 grader. Vispa när det är 110-115 g, häll ner det i äggvispet i en stråle under vispning. Vispa långsamt och forsätt tills det svalnat.
Vispa l grädden och vänd ihop allt när pistageblandningen svalnat. Fyll glas eller koppar och kyl.

Chilichokladen är busenkel. Man hettar upp 2 dl grädde i en kastrull och smälter ner 150g mörk choklad. När det är smält kryddar jag med 1 krm chilipeppar. Låt svalna i burk.

Jag köper färdig hallonpure, har man inte det får man göra det själ genom att passera hallon i en sil och söta med socker. Behövs inte så mycket, ca 3 dl hallon och kanske 1/2 dl socker. Rör tills sockret smält.

Chokladbotten finns i ett annat recept, Blåbärsmoussen.

Jag spritsade pistagesmörkräm runt kanten på moussen och hyvlade mörk kall choklad som garnering.

Den krämen gör man så här.

Vispa 2 äggvitor till hårt skum. Koka upp 50 g socker och 1 msk vatten till 120*. Ringla i äggvispet och fortsätt vispa till det svalnat helt. Lättast att göra med en matberedare med visp eller visp med ställ. Samma sätt som italiensk maräng till mousse.
Fortsätt vispa och klicka i 75 g rumsvarmt smör, en tsk i taget. Det kan skära sig lite till en början men det går ihop. Blanda till sist i 1 tsk rivet skal av en apelsin och 1/2 dl malda pistagenötter. För att få lite fin färg kan man ha i lite grön karamellfärg. Låt det kallna i kylen. När det är dags att spritsa är det lättast att låta krämen stå framme en stund så den mjuknar.

Lägg upp som på bilden.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar